Home » Здраве » Алкохолът 01

Бихте ли препоръчали напитка, която причинява отслабване на потентността, свиване на тестисите, намаляване на образуването на сперма до развиване на пълна импотентност, загуба на либидото, нарушения в менструацията, свиване на гърдите и в много случаи психична зависимост? Със сигурност не, но въпреки това има толкова много хора, които приемат тази напитка – алкохола, и то в големи количества.
Алкохолът, както и алкохолизмът в днешното общество са легитимни, но това не бива да ви заблуждава, че алкохолът не спада към най-опасните и най-често срещаните вещества, причиняващи зависимост и то не на последно място именно поради своята легитимност. Според твърденията на сериозни учени алкохолът е най-разпространеното наркотично средство. Факт е, че повече хора са зависими от алкохол, отколкото от което и да е друго вещество, водещо до пристрастяване. За да изясним по-добре голямата опасност, която носи алкохолът, прилагаме по-долу някои данни и факти, които да ви накарат да се позамислите.

Според статистиката, през 1985 г. 10,6 милиона американци са били зависими от алкохол и 7,3 милиона са били засегнати от последици, свързани с неговата злоупотреба. Ще кажете: такава е ситуацията в САЩ, но сравнено с гъстотата на население при нас не изглежда много по-различно. Статистиката показва, че през 1988 г. във ФРГ е имало 2 милиона болни, засегнати от алкохол, от тях 1,2 милиона мъже, 600 000 жени и 200 000 младежи, като повече от 4 милиона от техните роднини също са понесли последици. Всички тези данни отразяват официално регистрираните лица, реалният брой обаче вероятно е много по-голям. По отношение на количеството, чисто статистически всеки германец изпива годишно по около 200 л алкохол, обикновено бира, вино, шампанско и ракия.

Всяка година повече от 150 000 шофьори на автомобили губят свидетелството си за управление, защото карат след консумация на алкохол. Всеки трети от заловените се провинява отново в рамките на следващите 60 месеца, според Агенцията за технически контрол в Хановер.

Всеки ден повече от 100 деца в Германия биват лекувани от алкохолно натравяне!, за година техният брой е около 35 000, но това казва статистиката, в действителност са много повече. Смята се, че около 90% от работещите в едно предприятие са скрити консуматори на алкохолни напитки. Изследвания от САЩ показват, че зависимият от алкохол служител отсъства 16 пъти по-често от работа, 2,5 пъти повече се разболява, 3,5 пъти по-често е засегнат от злополуки на работното място и 1,4 пъти по-дълго отсъства от работа вследствие на такива злополуки в сравнение с колегите му, неприемащи алкохол. Всяка четвърта злополука се дължи на употребата на алкохол, а всяко девето пътно произшествие е причинено от водач, консумирал алкохол.

Едно на всеки 200 бебета е увредено физически и(или) психически за целия си живот, защото майка му е била алкохоличка. Всяка седмица 15% от всички работещи изпиват количество, равностойно на не по-малко от 30 бири или ракии. Алкохолът под една или друга или форма е замесен и в 50 до 70% от случаите на уволнения, според данни на съдии по трудови спорове от Франкфурт.