Home » Здраве » Алкохолът 02

С консумацията на алкохол са свързани и редица гастритни и храносмилателни усложнения. За спортистите и особено за бодибилдерите е важно да се знае, че попаднал в стомашно-чревния тракт алкохолът създава среда, която затруднява усвояването на много хранителни вещества. Също така, той допринася за възникването на анемия и отнема редица витамини от тялото, предимно важните В-витамини и тиамина, както и подпомага процеса на стареене.

Разграждане на алкохола в тялото

Тъй като алкохолът попада във всяка една телесна клетка, той може да се открие в отделяните от тялото течности (пот и урина), както и в издишвания въздух. Последното помага на пътните полицаи да установят дали дадено лице е приело алкохол, като го накарат да издиша в специално направени тръбички, а отскоро и в електронни уреди за измерване. Въпреки това, частта на отделяния при дишането алкохол е твърде малка, едва 2 до 10%.

По-голямата част от алкохола в тялото се преобразува както всяко друго хранително вещество. Той изгаря, т.е. свързва се с кислород, при което се образуват въглероден диоксид и вода (отпадъчни продукти на изгарянето) и след това чрез бъбреците и дишането се отделя навън. Процесът на преобразуване обаче протичва сравнително бавно. Смята се, че възрастен човек с тегло 75 кг за 1 час може да преработи 10 см3 алкохол, или казано по-друг начин, приблизително по 0,1 промила на час. Според най-новите данни, алкохолните молекули престояват значително по-дълго в тялото, отколко се смяташе досега, в много случаи до няколко седмици.

Противно на общоприетото мнение, тежката физическа работа и почивката нямат никакво влияние върху скоростта на изгаряне на алкохола. Тази заблуда може би се обяснява с факта, че алкохолът се привлича в по-голяма степен от мастните клетки, което при хората с повече телесни мазнини води до по-бавно настъпване на състоянието на опиянение, респ. на реакциите, типични за консумацията на алкохол. Трябва също да се отбележи, че реакциите на организма към тази напитка зависят от неговата наследствена предразположеност. Ето защо някои хора са по-устойчиви на вредното действие на алкохола в сравнение с други.

Алкохолът и черният дроб

Алкохолът, както споменахме вече, се отразява много негативно върху черния дроб и то не само заради токсичното си действие, но и заради своя диуретичен (пикочогонен) ефект. Той затруднява отделянето на АДХ (антидиуретичния хормон), което принуждава тялото да отделя големи количества течности. Спомнете си за силното желание да ходите по малка нужда, което изпитвате дори и след като сте изпили сравнително малко количество бира. Поради силното отделяне на течности от тялото се получава един вид свръхкомпенсация и се повишава образуването на АДХ, в резултат на което се извършва систематично задържане на вода. Оттук може би произлиза изразът за „подпухналото лице или издутото тяло на един алкохолик”. Именно задържането на вода се отразява неблагоприятно върху бодибилдера, защото прави тялото размекнато и гладко.

Високата концентрация на АДХ в организма води и до още един проблем – бъбреците спират да функционират и тялото ви не може да се пречисти напълно от токсините. Вследствие на това черният дроб се опитва да поеме част от функцията на бъбреците, което обаче нарушава дейността му, свързана с обмяната на мазнини. Уврежданията на черния дроб под влияние на алкохола могат да причинят едеми (локални събирания на течности), които да доведат до подпухване на лицето или асцит – наличие на свободна течност в коремната кухина, който в екстремни случаи води до образуването на т.нар. „бирено коремче”. Следователно алкохолът има двойно увреждащ ефект върху черния дроб – първо чрез своята токсичност и второ чрез нарушаването на отделянето на урина. Смущения в обмяната на мазнините могат да настъпят и чрез дразненията, които алкохолът поражда върху задстомашната жлеза, което води до намаляване производството на амилаза и липаза – два есенциални (жизнено важни) ензима за разграждане на мазнините.

Следва продължение….