Home » Здраве » Алкохолът 02

Алкохолът и централната нервна система

Ако се запознати поне малко с влиянието на алкохола върху централната нервна система, ще разберете по-добре фаталните реакции и последици, които той често предизвиква. Алкохолът е токсично вещество, т.е. отрова и дори консумацията на сравнително малки количества предизвиква редица физиологични реакции в организма, които се отразяват негативно върху издръжливостта, силата, растежа на мускулите и използването на телесните мазнини за получаване на енергия.

Алкохолът отделя 7 cal енергия при своето разграждане, което го поставя между въглехидратите (4 cal) и мазнините (9 cal), но е съставен от прости захари, които стимулират отделянето на инсулин. Инсулинът от своя страна задейства засиленото участие на гликоген за печелене на енергия, което затруднява разграждането на телесните мазнини и използването им като енергиен източник. Алкохолът е особено опасен главно поради разтворимостта си във вода и мазнини. След неговата консумация, той много бързо попада през стомаха и червата директно в кръвта и достига нервната система, а чрез кръвообращението попада и в главния мозък.

По този начин той повлиява мозъка и нервната система и именно това негово действие обяснява ужасяващите симптоми, които могат да се наблюдават при алкохолици, засегнати дълго време от това заболяване. Но тъй като именно мозъкът е особено чувствителен към алкохола, той се уврежда много по-лесно в сравнение с другите телесни клетки. Главният мозък заедно с мозъчната кора са местата, отговорни за съзнателната дейност. Там се възприема и обработва сетивната информация, т.е. всичко, което виждаме, чувстваме, чуваме и помирисваме се обединява в едно смислово цяло.

Главният мозък също така е операционният и контролен център на всичко, което се случва в нашия организъм и заедно с малкия мозък регулира тонуса на мускулите и равновесието.

След консумацията на алкохол първоначално настъпва парализа на главния мозък, водеща до помътняване на съзнанието, нарушения в мисловните асоциации и неувереност в движенията. След това се появяват промени в настроението и потискане на самокритичността. Именно това чувство на еуфория е истинската причина за разпространението на алкохолизма сред толкова много хора, но едва ли някой си дава сметка, че това състояние възниква в резултат на лека парализа на главния мозък. Впоследствие се засяга и малкият мозък (парализира се).

Алкохолът затруднява провеждането на импулсите по двигателните нервни пътища, отговорни за съкращенията на мускулите и по този начин нарушава координацията на движенията и усещането за равновесие. Ето защо при голяма консумация на алкохол човек започва да се поклаща и да изпитва затруднения в ходенето и координацията на движенията. Алкохолът постъпва във всички клетки, т.е. и в мускулните, като ги уврежда и причинява по-силни болки след тренировка. Миозитът, вид възпаление на мускулните клетки, се среща доста често сред консумиращите алкохол, а при хората, които пият в големи количества и за продължителен период от време, мускулните клетки могат напълно да се разрушат. Големите количества алкохол, приемани за дълъг период от време, разрушават също клетките на черния дроб, а именно това е органът, който обезврежда и разгражда алкохола в организма.

Следва продължение…