Home » Здраве » Алкохолът 03

Особеното значение за бодибилдерите

Един от крайните продукти на обезвреждането на алкохола в черния дроб е млечната киселина. Когато черният дроб трябва да преработва голямо количество алкохол може да се стигне до ацидоза на млечна киселина, което е особено важно да се знае от бодибилдерите, тъй като увеличеното натрупване на тази киселина затруднява функциите на мускулите и отделянето на урина чрез бъбреците, в резултат на което се развива хиперурикемия. Получават се остри болки в ставите, които се усещат особено болезнено при бодибилдерите, защото поради богатото на протеини хранене, което те приемат, в тялото им вече са натрупани високи концентрации на пикочна киселина. Също така, черният дроб е особено важен за възстановяването след тежки тренировки. В тази връзка той изпълнява над 60 различни функции. Ако позволите оптималното му функциониране да се наруши, това означава, че съзнателно ще намалите способността си да тренирате. Междувременно се установи, че натоварването на черния дроб е особено голямо при едновременен прием на анаболни стероиди и алкохол и това се отразява сериозно на неговите функции. Освен това, злоупотребата с алкохол, както и приемането на анаболни стероиди от мъжете може да доведе до гинекомастия (образуване на женски гърди) и атрофия на тестисите, т.е. до тяхното свиване, или казано в прав текст – негативният ефект се увеличава значително при едновременен прием на двете вещества.

По-голяма производителност с помощта на алкохола?

За съжаление, схващането, че алкохолът се отразява благоприятно върху умствената и физическата дейност се радва на голяма популярност, може би поради усещането за пъргавост и прилив на мощ, които изпитваме след неговата консумация. Тази заблуда обаче е отхвърлена от редица опити и тестове. Тъй като тези изследвания, както и инструкциите, по които те са провеждани, са твърде комплицирани и обстойни, за да изключат възможни странични ефекти, няма да се спирам подробно на тях. Още преди около 40 години обаче Емил Крепелин, изследовател от Мюнхен, проведе голям брой опити, чиито резултати се потвърждават и от по-нови изследвания, например това на шведския учен Хелстен от Университета в Хелзинки, и така имат валидност и до днес. При тези опити се установи сериозен спад в производителността под влияние на алкохола.

Според публикация в списание „Медицината днес” бр. 8/ 1989 г., изследване, ръководено от А. Урбано Марвуес и неговите колеги от фондация Hamburg Mannheimer Stiftung fuer Informationsmedizin във Филаделфия, е установило, че редовната консумация на алкохол води до отслабване на мускулатурата. Изследването било проведено сред 50 зависими от алкохол лица без странични оплаквания на средна възраст от 38,5 години. В продължение на 16 години мъжете приемали средно на ден по 234 г алкохол. След подробни изследвания на скелетната мускулатура и сърдечната функция се установил сериозен спад в работата на сърцето и силата на мускулите. Учените успели да докажат, че нарушенията в сърдечната и скелетната мускулатура са били свързани с приеманото количество алкохол.

Вероятно най-разпространената заблуда е, че алкохолът може да повиши сексуалната активност. Вярно е обаче точно обратното, както многобройни примери доказват. След продължителна редовна консумация на алкохол може да се стигне дори до импотентност, като се премине през редица нарушения в сексуалната дейност. Хората, достигнали тази крайна точка, за съжаление живеят в (често пълна) социална изолация, което по мое мнение е още по-лошо.