Home » Фитнес » Важността на възстановяването след тренировка

Зареждащата почивка от тренировките е това, което ви прави по-силни, защото позволява на мускулите, които сте натоварили, да се възстановят. От това се нуждаете, за да бъдете силни и по този начин да се справяте с увеличаването на тежестите в тренировката, броя на мускулните групи за натоварване и допълнителните повторения.

Защо почивката играе толкова важна роля при възстановяване на мускулите? По време на сън нивата на хормона на растежа са най-високи. Физиологичното подобрение в бодибилдинга може да се случи само в периода на почивка след тежка тренировка. Ето защо е важно да се консумират правилните храни и добавки веднага след тази тренировка.

Натовареното и интензивното трениране (независимо дали е аеробика, която натоварва сърдечно-съдовата система или тренировка с тежести, която натоварва до известна степен сърдечно-съдовата система, но и мускулните групи), засилват издръжливостта на организма. Такива тренировки ще подобрят работата на сърцето, ще подсилят капилярите в мускулите и ще доведат до по-голям кръвен приток (повече кислород и хранителни вещества). Също така ще увеличат гликогенните запаси и митохондриалните ензимни системи в мускулните клетки.

Веднага след тренировка, по време на възстановителния период, тези системи се изграждат, за да компенсират натоварването, което сте приложили. Резултатът е достигане на по-високо ниво на производителност. Ако обаче не е предоставено достатъчно време за възстановяване и почивка, тялото не може да се възстанови.

Източник: https://www.bodybuilding.com/fun/behar2.htm