Home » Здраве » Водата 01

В зависимост от възрастта, пола и количеството на мускулната тъкан и мазнините, тялото ни се състои от 60 до 70% вода.  Около 45 л вода се провеждат през клетките на тялото. Делът на водата в отделни части на тялото е различен, например в мускулите той е около 75%, а в кръвта – повече от 90%. За нивото на водата в тялото ни отговаря нервен център в междинния мозък. По състава на кръвта той отчита нейния недостиг и сигнализира усещане за жажда. Водата е важна за уплътняването на ставите и вътрешните органи, за овлажняването на очите и въздухоносните пътища. От всички есенциални хранителни вещества тя е с най-важно значение. Чрез хранителните запаси в тялото ни можем да преживеем до 10 седмици, но без вода – само няколко дни. Водата участва във всички функции на организма, храносмилането, всмукването, кръвообращението, отделянето на екскременти, транспорта на хранителни вещества, образуването на тъканите и поддържането на температурата, т.е.: всяка химична реакция в тялото се извършва във водна среда.

По-подробно:

Кръвта, която пренася хранителни вещества до нашите мускули и чрез която се отделят непотребните вещества (например млечна киселина) от тялото, съдържа 90% вода. Без вода тъканите ни направо биха умрели от глад (звучи като правописна грешка, но не е!) и бихме се отровили от собствените си непотребни вещества. Нашите бъбреци, уникална и гигантска фабрика за филтрация, ни предпазват от такова натравяне. През тях преминава цялото количество кръв (около 6 л) в организма около 300 пъти за едно денонощие. Така общо се филтрират 180 л течности, от които около 178 л се всмукват обратно, а останалата част се отделя като урина.

Водата поддържа белите ни дробове влажни. Цялата дихателна система буквално е залята от вода, без нея дишането би било невъзможно. Помпената станция на нашия храносмилателен апарат се нуждае ежедневно от около 4 л вода. От нея 1,5 л се използват за образуване на слюнка, защото, подобно на ензимния секрет на черния дроб, задстомашната жлеза и тънкото черво, слюнката се състои почти изцяло от вода. Без вода е невъзможно да смиламе храната. В нея се намира голямо количество йод, който е от голямо значение за функцията на щитовидната жлеза.

Водата е необходима като катализатор на множество биохимични реакции, които поддържат жизнената ни дейност. Тя участва пряко във всички жизнено важни реакции. Както вътрешният (микро-), така и нашият външен (макро-) организъм е заобиколен от вода. Без вода мускулите ни не могат да се съкращават.

Водата ни помага да регулираме телесната си температура. По принцип ? от телесната топлина се отделя чрез излъчване и провеждане. Чрез изпарението, т.е. потта, се отделя ? от това количество, но когато около нас е горещо трябва да се изпарява все повече вода, за да се отдаде излишната телесна топлина.

Водата намалява триенето в ставите и между определени органи. Без нея не бихме могли да преглъщаме. Вътрешните ни органи са заобиколени от вода. Всъщност те, както и тъканите, са полупропускливи, обвити от мембрани „торбички”. През тези мембрани водата преминава от кръвоносните съдове в клетките. С други думи, клетките ни се презареждат с вода във всеки миг от живота ни, в противен случай не биха могли да изпълняват функцията си.

Най-много вода приемаме с чая, кафето, плодовите сокове, минералната вода и супите. В твърдите храни обаче също се съдържат големи количества от нея, водното съдържание в повечето сортове плодове и зеленчуци е около 80%, в месото – около 50% и в хляба – 30%. Тъй като във водата липсват калории, храните с високо съдържание на вода, напр. краставици, главеста салата, банани, ябълки, домати и дори спагети, са особено подходящи при диети за отслабване. Освен на вода, тези храни са богати и на баластни вещества.

Водата стимулира разграждането на резервите от мазнини! При достатъчно снабдяване с вода бъбреците, както и черният дроб, извършват оптимална дейност, вкл. и превръщането на мазнините в използваем източник на енергия. Водата елиминира задържането на вода, колкото и парадоксално да звучи. Задържането на вода е реакция на организма вследствие от прекалено малко приети течности, затова в него се задържа вода. Също така това е реакция към прекалената консумация на сол – солта, както знаем, се свързва с водата. Чрез пиене на повече вода солта се „изтласква” отново навън. Според д-р Доналд С. Робъртсън, доктор на медицинските науки и автор на книгата „The Snowbird Diet”, водата е естествен стимулатор на апетита. В книгата си той препоръчва на всички, които спазват диета, да изпиват дневно поне по 3 л вода.

Следва продължение…