Home » Здраве » Всичко за креатина 01

Креатинът е ендогенна аминокиселина, която се произвежда от други аминокиселини в черния дроб, бъбреците и панкреаса, но може да се приема и чрез месото и рибата.
В мускулите се запазват приблизително 95% от креатина. Единствената енергийна субстанция, която мускулите използват като източник на енергия, е АТФ, който се получава ендогенно от креатина, яйчния белтък, въглехидратите, мазнините и някои други вещества (витамини, минерали, микроелементи и др.). АТФ оптимизира не само производителността на мускулите, но и почти всички нуждаещи се от енергия процеси в тялото, като умствена дейност, изграждане на различни вещества (мускули, ензими, антитела и т.н).

По време на кратки и интензивни натоварвания креатинът е горивото, което мускулите използват на първо място, за да синтезират АТФ. Едва след това организмът използва други субстрати за АТФ синтеза, която в този случай протича по-бавно и усложнено и затова не води до значително повишаване на производителността в краткосрочен план.
От друга страна – както ще стане ясно по-късно – креатиновите депа са ограничени, поради което гореспоменатите субстрати, от които ендогенно се синтезира АТФ, са необходими за продължителното и трайно оптимизиране на цялостния процес на обмяна на веществата.

Запасите на АТФ се изчерпват бързо. Те зареждат с енергия за много малко време (приблизително три секунди натоварване). Затова мускулните клетки трябва непрекъснато да произвеждат АТФ, с който да се обезпечава натоварването на тялото. За възстановяване на енергийните запаси, мускулните клетки произвеждат главно креатин.
Количеството креатин в мускулите играе решаваща роля за обезпечаването на интензивни физически натоварвания.
Мускулите при мъжете в състояние на покой съдържат около 4 г креатин на кг мускулна маса.

Научно е доказано, че тези резерви могат да се увеличат с 25% чрез добавяне на креатин към нормалното хранене.

Следва продължение…