Home » Здраве » Всичко за креатина 02

Креатинът в състезателните спортове
Повишаването на запасите от креатин в организма води до значително подобряване на максималната сила и еластичност. Също така, тялото си почива по-добре между повтарящите се натоварвания с кратка продължителност (спринт, тренировъчни упражнения с тежести), като по този начин тренировката може да се извърши с по-голяма интензивност.

Креатинът спомага и за натрупването на мускулна маса. Около 30 научни изследвания доказаха, че приемането на креатин спомага за увеличаване на чистата маса (без мазнини). Най-значителен мускулен растеж бе наблюдаван при лица, които провеждат тренировки при натоварване от 80 до 120% по-голямо от нормалната им максимална сила и приемат креатин за период от три месеца.

Благодарение на по-големите креатинови запаси, мускулите като цяло могат да проявят по-голяма производителност по време на тренировка. В резултат на това се стимулира изграждането на мускулна маса.

Знае се също, че креатинът повишава притока на вода към мускулите и понеже всички процеси на обмяна на веществата протичат във воден разтвор, неговото действие се подпомага от анаболната среда, която влияе положително на протеиновия синтез и същевременно намалява катаболизма на мускулите. Презареждането с вода в клетките заедно с повишеното стимулиране на мускулния растеж, спомагат за натрупване на мускули.

Освен това, приемът на креатин в чиста форма или в добавка към храните довежда до голямо увеличаване на мускулната маса в дългосрочен план, тъй като АТФ доставя заедно с двигателната енергия и енергия за растежните процеси. Условието за това, обаче, е да има в наличност достатъчно количество “градивни материали”, преди всичко аминокиселини, но също и въглехидрати и мазнини и вещества регулатори (витамини и др.). От тази гледна точка, тенденцията днес е да се приема креатин не самостоятелно като моносуплемент, а чрез комплексно съставени all-in-one формули, съдържащи всички други енергийни и градивни субстрати. Най-модерните от тези хранително-субстратни матрици са така фино разработени, че действието на отделните субстанции не само се допълва взаимно, но дори повишава.

Ефекти при приемане на допълнителен креатин
Нормалните ефекти като подобряване на концентрацията/умствената работа, сърдечната дейност, имунната защита, жизнеността е излишно да се изреждат тук. Креатинът неутрализира образуваната млечна киселина по време на сменящи се натоварвания.

Много спортове са свързани със сменящи се дейности. Телесните натоварвания са кратки: от няколко секунди до няколко минути максимално натоварване, прекъснато от паузи със същата продължителност.

По време на кратки и интензивни натоварвания мускулите използват първо креатина и след това глюкозата, за да образуват АТФ. Тези две вещества доставят нужната енергия през първите минути на натоварването.
При разграждането на глюкозата се отделя млечна киселина. Тя освобождава положителни водородни йони, които възпрепятстват съкращаването на мускулите и производството на енергия. Така спортната производителност се влошава. От друга страна, креатинът се нуждае от водородни йони, за да синтезира АТФ, необходим за работата на мускулите.

С това се обяснява фактът, че креатинът може да забави настъпването на умора като неутрализира положителните водородни йони по време на кратките и интензивни натоварвания.

Следва продължение…