Home » Здраве » Гориво за живот / ПРОТЕИНИТЕ І /

Какво са протеините (белтъците)? Протеин е научното название на белтъка и произлиза от гръцката дума протос – пръв. Въведено е през 19-ти век от холандски учен, който вярвал, че е открил „основното вещество на животинската материя” и с това е бил на прав път. Днес се знае, че протеините са неразделна част от храната. Те участват в хиляди жизненоважни функции на тялото. Основни градивни елементи са на мускулната тъкан и са от голямо значение за вътрешните органи, костите, кожата и косата. Те са градивните елементи на нашето тяло, които в същността си определят до колко сме здрави, силни и продуктивни и в коя биологична възраст се намираме.

Протеините играят важна роля в провеждането на нервните импулси и спомагат за поддържане на кръвното налягане, нивото на кръвната захар и обмяната на веществата. Също така, могат да доставят енергия – 4 kcal/g (за сравнение въглехидратите също доставят 4 kcal, а мазнините – 9 kcal/g). Протеините не трябва обаче да се използват като източници на енергия, защото тогава няма да са в наличност за изпълнение на по-важните си функции. Затова те не се възприемат като енергийни доставчици. При недостатъчен прием на белтъци производителността и издръжливостта намаляват много преди да настъпят здравословни проблеми.

Човешкият организъм се състои от стотици телесни и тъканни протеини. Съществува обаче голям брой протеини, регулиращи обмяната на веществата, например ензими, коензими, хормони, антиоксиданти и др., които са жизнено необходими. Тези протеини непрекъснато се синтезират и разграждат в организма и колкото по-оптимално протичат изграждащите процеси, толкова по-млади, по-силни, по-жизнени и по-здрави се чувстваме.

Следва продължение….