Home » Здраве » Гориво за живот / ПРОТЕИНИТЕ XI /

Гореописаните резултати са от особен интерес не само за практикуващите спортове за издръжливост, но и за силовите спортисти. Известно е, че на всеки грам гликоген се задържат по 2,7 г допълнително количество вода в мускулите. Също така се знае, че клетъчната хидратация е мощен регулатор на синтезата на мускулен протеин. Оттук може да се направи извода, че и този ефект е допринесъл за по-добрия синтез на мускулен протеин при описаното суплементиране непосредствено след тренировка.

Новите проучвания доказват, че за силовите спортисти приемането на протеини и аминокиселини преди тренировка е почти също толкова ефективно, колкото и при приемането им след нея.

В нормалния случай, т.е. когато не се прави специално суплементиране преди тренировка, а чак след нея, нетният протеинов баланс, докато се правят упражненията, остава отрицателен. Синтезата на протеин също спада под нивото си по време на покой вследствие на ускореното му разграждане под действие на натоварването и в повечето случаи това става по време на тренировката, но след нея тя бързо надминава стойностите си по време на почивка.

Резултатите на Tipton и др. показват, че подходящото суплементиране (преди тренировка) може не само да измени тези ефекти, но дори да има някои интересни предимства по отношение на кръвния поток към мускулите.

В това изследване беше суплементирана смес от 6 г незаменими свободни аминокиселини с 35 г захар малко преди тренировката (PRE) и непосредствено след нея (POST).

Кръвният поток към мускулите на краката по време на тренировка нарасна с 324% при PRE-суплементиране и с 201% при POST-суплементиране. В резултат на това, снабдяването с фенилаланин се повиши с 650% при PRE- и с 250% при POST-суплементирането. Поглъщането на фенилаланин от мускулите на краката бе с 160% по-голямо при PRE-суплементирането. Отново при PRE-суплементирането протеиновият баланс се повиши още по време на тренировката, докато при POST-суплементирането увеличението се забеляза едва след нея.

Изследването на Tipton често се интерпретира погрешно и на спортиста се препоръчва пред-тренировъчно вместо след-тренировъчно суплементиране.

Мета-анализът на изследванията в тази област показва, че след интензивна тренировка синтезата на протеин се увеличава за период от 48 часа и в същото време нараства и неговото разграждане.

За да не се стигне до отрицателен протеинов баланс, през това време трябва задължително да се приемат хранителни вещества, най-вече протеин. Непосредствено след тренировката и в двата часа след нея трябва да се увеличи приема предимно на протеини и въглехидрати, защото анаболната реакция е най-голяма именно в този период. След това може да се премине към нормално хранене, при което снабдяването с големи дози протеин ще има благотворен ефект за изграждането на мускулите и натрупването на сила.

Следва продължение…