Home » Здраве » Гориво за живот / ПРОТЕИНИТЕ XVIII/

Обобщен препоръчителен прием на протеин и аминокиселини за спортисти

1. Спортистът трябва да приема най-малко 2 г протеин дневно на кг тегло.

2. При целево стимулиране на синтезата на мускулен протеин с ергогенни суплементи, ЕАА, ВСАА, левцин, бета екдистерон, 3-O-methyl-D-chiro-inostitol, ензими, инсулинни модулатори и др. препоръчваме повишаване на количеството от 2 на 3,5 г, при което свободните аминокиселини трябва да се броят за протеин.

3. Освен това трябва непрекъснато да приемате 1 г протеин дневно на кг тегло, и то така, че да се поддържа положителен азотен баланс – т.е. под формата на протеин от нормалното хранене и/или протеинови добавки, които бавно и продължително, респ. периодично, освобождават аминокиселини в кръвта, и …

4. Преди, по време на, непосредствено след и до 2 часа след тренировка трябва да приемате 0,8-1 г бърз протеин (суроватъчен, соев) и/или свободни незаменими аминокиселини (ЕАА) с високо съдържание на ВСАА и най-вече L-левцин заедно със същото количество бързи въглехидрати (малтодекстрин) и …

5. Сутрин, веднага след ставане, се нуждаете от 0,5 г бърз протеин и/или свободни ЕЕА със същото количество бързи въглехидрати (точно както преди и след тренировката), и …

6. Между трите обичайни хранения (които трябва да са богати на протеин, за да се осигури продължителното зареждане с аминокиселини, описано в т.3) препоръчваме суплемент от 0,3-0,5 г (в зависимост от съдържанието на L-левцин) бърз протеин и/или свободни ЕЕА на кг тегло:

7. Снабдяването с мазнини и въглехидрати трябва да протича така, че да се поглъщат най-малко 60 г дневно полезни мазнини с oмега-3 мастни киселини, докато количеството въглехидрати трябва да е толкова високо, колкото да не доведе до натрупване на телесна мазнина.

8. Под внимание трябва да се вземе и адекватното набавяне на микрохранителни вещества, въпреки, че те се съдържат в протеиновите и аминокиселинни концентрати и в обикновените хранителни продукти.

9. При богат прием на протеин трябва задължително да се пие достатъчно количество вода. Спортисти с нездрави бъбреци следва да приемат по-малки количества протеин в комбинация с много ЕАА и BCAA.

От Peak Performance Products S.A. не можем да се ангажираме с препоръка за протеиново хранене или суплементиране с протеин/аминокиселини късно вечер преди лягане, тъй като са налице противоречиви резултати. Интересуващият се спортист трябва сам да изпробва как ще се отрази ефекта на подобно хранене върху него.

Въз основа на долу изброените изследвания, върху които се базира и тази статия, Peak Performance Products S.A. разработи 5 нови варианта на протеинови продукти с високо съдържание на ЕАА, ВСАА и левцин, както и някои ергогеници. По състав, тези протеини са точно съобразени със съвременните научни познания в областта.