Home » Новини » Екдистеронът като ефективна алтернатива на стероидите 03

Огромни различния в качеството и цената
Бета екдистерон-екстрактите струват от 50 до 18,000 евро на кг (при закупуване на едро като суровина) и както при всички растителни екстракти и тук има огромни различия в качеството. Може да си направите по-евтин екстракт чрез елементарна водно-алкохолна екстракция от някое, по възможност голямо, растение с корени, стъбло, листа и всичко останало, при което резултатът ще бъде бета екдистерон-екстракт, но с минимални количества бета екдистерон.

В Източна Европа и Русия като бета екдистерон-екстракти се предлагат даже тинктури, при които Maral Root е потопен във водка.
От друга страна, за да получите висококачествен бета екдистерон-екстракт (със 70% бета екдистерон при HPLC-анализ или 95% при ултравиолетов анализ), се нуждаете от специално подбрани растения (например спанак). От тях можете да отделите само листата без дръжката. След това водно-алкохолният екстракт трябва НЯКОЛКО ПЪТИ да се изпари, разреди, филтрира и да се отдели и концентрира.

Съвети към спортистите
Бета екдистеронът и вероятно туркестеронът (което ще стане ясно след като се появят стандартизирани екстракти) спадат към групата на абсолютните топ-ергогеници заедно с креатин и D-пинитол.

Поради огромните различия в качеството, всеки спортист трябва внимателно да подбере своя доставчик на бета екдистерон, за да не рискува да похарчи много пари за “слаба” бета екдистерон добавка. С изключение на една-две фирми, почти няма производител, който сам да екстрактира своята бета екдистерон суровина. Повечето производители на суплементи дори нямат HPLC, с който да проверят съдържанието на закупения от Индия, Китай, Русия, Узбекистан и т.н. бета екдистерон. В такъв случай, дори производителят с най-добрите намерения рискува да преработи нискокачествена суровина.

Спортистът, обаче, може много лесно да провери качеството на продукта – като изчака 14 дни и ако не забележи видимо действие, значи е купил лош продукт и трябва да потърси друг.