Home » Здраве » Изгаряне на мазнини с гаранция за успех! 02

Витамините, минералите и микроелементите са прочути фет бърнъри, понеже в качеството си на вещества-регулатори подобряват топенето на мазнини и обмяната на градивни вещества в мускулите. Още по-важно е, че недостигът на веществата-регулатори предизвиква силно усещане на глад към хранителните продукти, в които те се съдържат (за съжаление обикновено в комбинация с мазнини и въглехидрати). В практиката подобни усещания за глад, респ. приемане на богата на калории храна, могат да се избегнат чрез препарати, съдържащи витамини, минерали и микроелементи.

Спортът е друг решаващ фактор при топенето на мазнини. Но аеробната тренировка за изгаряне на мазнини (джогинг, каране на колело и др.) далеч не е най-добрият начин. Ако искате да станете добър бегач, трябва да се запишете на няколко часов тренинг. Ако искате да свалите мазнини (и дори да развиете мускули), най-добре е да комбинирате тренировките за сила и издръжливост и всеки ден да се движите активно (изкачване по стълби, лек джогинг от едното бюро до другото, няколко клякания през работната почивка и т.н.)

При обикновената аеробна тренировка за изгаряне на мазнини, например лекия джогинг, карането на колело и др., действително се използва повече енергия от мазнините, отколкото от въглехидратите, но само докато трае тренировката. Оформените чрез силова тренировка мускули обаче изразходват много повече калории за едно денонощие. Освен това, докато трае силовата тренировка (спринт и др.) не се изгарят толкова много мазнини, но затова пък съществува т.нар. „след-изгарящ ефект”, който продължава от 6 до 24 часа. Според най-новите изследвания, по време на този ефект (който е минимален при аеробната тренировка за изгаряне на мазнини) организмът изгаря значително повече калории от обикновено, поради което калорийният разход като цяло е по-голям при силовата тренировка, отколкото при аеробната тренировка за издръжливост.

Приложение на правилата за успех в практиката:

Първи случай (бавен подход):
Ако искате да сте мускулести, стройни и производителни и можете да отделите около 9 месеца, за да го постигнете, приемайте дневно по 50-60 г полезни мазнини, 40 г баластни вещества най-добре под формата на зеленчуци (разбира се приготвени без мазнина), 100-300 г протеин, много малко над 100 г бавни (сложни) въглехидрати като овесени ядки, пълнозърнести продукти и малко плодове и др. Ходете на фитнес и правете по една 30-минутна силова тренировка, след това пробягвайте 3 спринта (с леки прекъсвания) на фитнес тренажор (пътечка) и накрая правете джогинг, гребане или карайте колело за още 20 мин като тренировка за издръжливост.

Втори случай (бърз подход с по-високи цели):
Желанието ви е възможно най-бързо да постигнете успех (което е нормално) или се стремите дори към повече от една добра атлетична фигура.

Започнете с лесното, т.е. тренировката. Трябва да правите по една 45-минутна високо интензивна силова тренировка 3 или дори 4 пъти на седмица, след това 3-5 спринта и накрая аеробна дейност като каране на колело, гребане или бягане.
При храненето няма как да избегнете т.нар. суплементи, защото само те ще ви позволят целенасочено да модулирате зареждането с хранителни вещества и с това бързо да стопите телесна мазнина. Предлагаме ви списък с необходимите ви суплементи (ергогениците, с които се постига абсолютен оптимален ефект, не са включени):

1. All-in-one muscle builder (с креатин, суроватъчен протеин, специални въглехидрати, витамин и т.н.)
2. Бърз протеин (напр. Anabolic Protein)
3. Бавен протеин (по избор, напр. Hi Tec Protein)
4. Препарат от витамини, минерали и микроелементи (напр. Ultra A-Z)
5. BCAA-суплемент (напр. BCAAs TST)
6. CLA (мастно-киселинен суплемент)
7. МСТ масло
8. Енергийна напитка (с кофеин, карнитин, холин, гуарана, екстракт от зелен чай, напр. Power Juice)
9. Модулатор на обмяната на мазнини (с глобулин пептид D, соев пептид S, напр. Fat Attack)

Евентуално могат да се взимат и Chitosan, HCA, Carnitin, но само ако от време на време не се спазват всички посочени хранения в примерния хранителен план за деня по-долу.
Известно време храненето ви трябва да се базира върху много зеленчуци, 2 пъти седмично месо без мазнини, 2 пъти седмично риба (без проблем и мазна морска риба с омега-3 мастни киселини) и изброените по-горе суплементи.
Приемът ви на мазнини не трябва да надвишава 50 г или дори 30 г на ден, като те трябва да се набавят от CLA, МСТ и ленено/конопено масло (осигурете си и двете) и основно риба (омега-3 мастни киселини).

Следва продължение…