Home » Здраве » Изгаряне на мазнини с гаранция за успех! 01

Ако държите да имате тяло с по-малко мазнини, най-добре е да забравите всичко, което сте чули или прочели досега и да изхвърлите всички съветници по отслабване.

В никакъв случай не вярвайте на т.нар. “гурута” в областта на храненето, защото “компетентността” и препоръките им накараха човечеството през последните 30 години не да отслабне, а да напълнее. Също толкова малки са шансовете да свалите килограми, ако вярвате на “low-fat” диетите и други такива приказки.

Изяснете си следното много добре:

Който е прекалено пълен, значи се храни неправилно и/или се движи прекалено малко или наистина страда от някакво заболяване. Последното обаче се случва при по-малко от 1% от хората с наднормено тегло.

Запознайте се със следните правила за успех:
Хранителните мазнини не водят до напълняване, а по-скоро обратното – мазнините са здравословни и с тях дори може да се отслабне – условието е да консумирате правилните мазнини, да приемате не повече от 60 г дневно и да не ги съчетавате с въглехидрати. Мазнините от храната доставят повече калории от хвалените в много диети въглехидрати, но пък затова ни карат да се чувстваме по-дълго сити, ако се комбинират с протеини и баластни вещества. Също така осигуряват оптимална обмяна на мазнините в тялото, чрез която се изгарят големи количества калории. Не забравяйте, че е необходимо да приемате известно количество от т.нар. “полезни” омега-3 мастни киселини за добро функциониране на хормоналната система (важно за изгарянето на мазнини) и преди всичко за поддържане активността на ензимите, които окисляват липидите (т.е. изгарят мазнините). Когато приемате прекалено малко мазнини, спестявате калории, но обмяната на веществата изразходва много по-малко калории, отколкото спестявате.

Протеините са хранителни вещества на отслабването, понеже засищат, ускоряват обмяната на мазнините (повишават термогенезата, респ. изгарянето на калории с 25- 30%) и са необходими за изграждане на мускулите. Изгарят се по-ефективно (с по-голяма загуба на калории) от въглехидратите и мазнините и всъщност не могат да се натрупват като телесна мазнина.
Баластните вещества водят до отслабване, понеже засищат, грижат се за доброто храносмилане (изпразват червата) и въпреки добрия засищащ ефект успяват да доставят съвсем малко калории.

Веществата, които водят до натрупване на мазнини, са всъщност въглехидратите, особено в честите случаи, когато се приемат прекалено много късоверижни въглехидрати (захар, бяло брашно, ориз и т.н) и още по-лошо, когато се съчетават с мазнини (шоколад, сладкиши, чипс и т.н). Ако искате да свалите мазнини, трябва да обърнете внимание основно на приема си на въглехидрати, тъй като те са веществата, които чрез повишаване секрецията на инсулин, запълват мастните клетки на тялото ви.

Следва продължение…