Home » Здраве » Какво е полезно да знаем за белтъците (протеините) 03

Аспарагинова киселина
Аспарагиновата киселина помага при разграждането на вредния амоняк в организма и така допринася за защита на нервната система. Участва в изграждането на имунната система, както и в синтезата на носителите на наследствената информация – ДНК и РНК (ДНК = дезоксирибонуклеинови киселини, РНК = рибонуклеинови киселини) и в преобразуването на въглехидратите в глюкоза и гликоген. Последни проучвания показват, че аспарагиновата киселина е полезна при състояние на умора. Спортисти, приемащи соли на тази киселина, проявяват значително по-голяма издръжливост.

Цистин и цистеин
Цистинът е стабилната форма на сяросъдържащата аминокиселина цистеин (важен фактор против стареенето) и е от значение за растежа на кожата и косата. Представлява двойна молекула, изградена от 2 молекули цистеин, и спада към т.нар. дисулфиди (ди=две). Той може да свързва отровни, тежки метали и действа като антиоксидант – вещество, което пречи на образуването на т.нар. свободни радикали. Свободните радикали са много вредни, химически нестабилни съединения, които могат да разрушават тъканите и наследствения материал в клетките. Смятат се за една от причините за стареенето. При завишени дози цистинът ускорява възстановителния процес при рани и след операции и укрепва съединителната тъкан.

Карнитин
Карнитинът влияе върху обмяната на мазнините като осигурява транспорта им към митохондриите – енергийните фабрики на мускулните клетки. Спомага за изгарянето на левцина и валина, при което се освобождава енергия. Освен това действа срещу образуването на кетонови тела, възникващи при непълно разграждане на мазнините (от важно значение при диетата на Аткинс).

Глутамин и глутаминова киселина
Глутаминовата киселина е преди всичко гориво за мозъка. Притежава способността да улавя излишния амоняк, който може да забави мозъчната дейност, и да го превръща в глутамин.

Глутаминът играе решаваща роля при снабдяването с енергия и действа заедно с други хранителни вещества, предимно витамините B6 и B3, и магнезий. Под формата на L-глутамин, който в мозъка се преобразува в глутаминова киселина, подпомага дълготрайната и краткотрайната памет и способността за концентрация, като по този начин увеличава производителността.

Глицин
Глицинът доставя азот за синтезата на неесенциални аминокиселини. Въпреки че е определян като най-малката и най-простата аминокиселина, той е особено важен. Участва в активирането на гликогена в черния дроб и е доставчик на креатин –участник в енергийната обмяна, без който не е възможна работата на мускулите. Благодарение на ролята си при производството на имуноглобулини и антитела глицинът отговаря за правилното функциониране на имунната система. Освен това, той може да повиши секрецията на растежен хормон от хипофизата.

Изолевцин
Изолевцинът е една от трите верижно-разклонени аминокиселини (от англ. Branched Chain Amino Acids, (BCAAs)), които са изключително важни за изграждането на мускулите. Недостигът на изолевцин се изразява в загуба на мускулна маса, съпроводена от състояние на апатия и хипогликемия (ниска кръвна захар).

Следва продължение…