Home » Здраве » Какво е полезно да знаем за белтъците (протеините) 04

Левцин
Левцинът, втората от трите BCAA-аминокиселини, също е необходим за запазването и увеличаването на мускулна маса. Освен това, той подпомага възстановителните процеси. Липсата му в организма може да се дължи на недостатъчен прием на витамин B6. Левцинът е най-често използваната верижно-разклонена аминокиселина, тъй като само той може да се разгради напълно в мускулатурата.

Лизин
Недостигът на лизин може да намали синтезата на протеин и да забави процесите на образуване на мускулна и съединителна тъкан. Установено е, че той значително ускорява оздравителния процес след херпесна инфекция (по-конкретно херпес симплекс). Необходим е също за продукцията на антитела, хормони и ензими. Положителното му действие се изразява и в способността му да улеснява усвояването на калция.

Метионин
Подобно на цистина, метионинът е сяросъдържаща аминокиселина. Притежава липотропни свойства, т.е. предотвратява натрупването на прекомерни количества мазнини в черния дроб и ускорява възстановяването на чернодробната и бъбречната тъкан. Едновременно с това той повишава производството на лецитин в черня дроб. Като сяросъдържаща аминокиселина, метионинът е важен източник на метилови групи, които имат значение за някои процеси от обмяната на веществата. Заедно с фолиевата киселина и валина, той е доказана защита срещу тумори. В опити с животни е установено, че недостигът на метионин води до натрупване на холестерол, артериосклероза и косопад.

Фенилаланин
Фенилаланинът е нужен за синтезата на белтъка инсулин (хормона на задстомашната жлеза), папаин (храносмилателен ензим) и меланин (кожен пигмент) и е особено полезен при отстраняването на токсични вещества през бъбреците и пикочния мехур. Освен това, той може много ефективно да се превръща в два невротрансмитера – допамин и норадреналин. Невротрансмитерите са вещества, които провеждат дразненията през синапсите – местата на контакт между две нервни клетки. Впрочем норадреналинът влияе в известна степен върху настроението и паметта, намалява усещането за глад и засилва сексуалното желание. Недостатъчният прием на фенилаланин може да предизвика тежки състояния на депресия поради понижаването нивото на норадреналина. ВНИМАНИЕ: не трябва да се приема по време на бременност и от хора, страдащи от фенилкетонурията – вродено заболяване на обмяната на веществата.

Треонин
Както метионинът, треонинът проявява липотропни свойства. Важен е за производството на имуноглобулини и антитела. За да може тялото да го използва ефективно, нужни са освен витамин B6, също и магнезий и ниацин, респ. амид на никотиновата киселина. От треонин могат да се синтезират серин и глицин. Недостатъчното количество от тази аминокиселина се проявява в бърза умора и загуба на енергичност.

Орнитин
Орнитинът е втората аминокиселина от „динамичното дуо” аргинин и орнитин, които участват в секрецията на растежния хормон и са едни от най-известните аминокиселинни препарати. Освен това той стимулира отделянето на инсулин и засилва неговото анаболно (мускуло-изграждащо) действие. С постъпването на орнитин в организма нивото на аргинина се повишава, тъй като той е образуван от орнитин, отделен в неговата непрекъсната обмяна.

Пролин
Пролинът е от особено значение за ставите и сухожилията. Важна съставна част е на колагена – протеин, концентриран в големи количества в костите и съединителната тъкан.

Серин
Серинът в тялото се преобразува в цистин и е необходим за снабдяването с енергия. Като градивен елемент на невротрансмитера ацетилхолин серинът отговаря за паметта и способността за учене.

Следва продължение…