Home » Здраве » Какво е полезно да знаем за белтъците (протеините) 07

Препоръчва се приемът на тези аминокиселини в рамките на 60 до 90 мин. след тренировка в комбинация с богата на протеин храна или протеинова напитка, защото през това време мускулатурата може най-лесно да ги усвои. При вземането на концентрат обърнете внимание на правилното съчетаване на аминокиселините, подобно на отразеното в таблицата по-горе.

Дълго време се смяташе, че е достатъчно един продукт да съдържа 8-10 от най-важните аминокиселини, защото останалите могат да се синтезират сами от организма. Днес това твърдение се приема за невярно. Организмът може сам да произвежда всички други аминокиселини, но дали процесът ще се осъществи зависи от редица фактори, които ако не са налице тялото ще отхвърли като излишен по-голямата част от съответния хранителен или аминокиселинен концентрат.

Този факт отдавна е известен, но поради дълбоко залегналите представи по отношение на аминокиселините вечно бива пренебрегван. Още през 1969 г. Андерсън и негови сътрудници открили, че усвояването на азот от свободни аминокиселини се затруднява силно, ако липсват неесенциални аминокиселини в правилно съотношение. При коригиране на това съотношение, усвояването се подобрило значително.
Биологична стойност

Биологичната стойност на белтъците се определя именно от съдържанието на незаменими аминокиселини. Така се различават биологично полезни и по-малко полезни белтъци. Колкото хранителните белтъци са по-близки по структура до тези в човешкото тяло, толкова по-висока е тяхната биологична стойност. По принцип може да се каже, че животинските белтъци са с по-висока стойност от растителните. Ако се приеме, че биологичната стойност на животинските белтъци е 100%, растителните ще имат стойност от 50%. Затова при консумация на белтъци трябва да се следи за спазване на съотношение животински-растителни 2:1 до 3:2.

Това означава, че по-малко ценните растителни белтъци могат да повишат стойността си чрез приемане на животински. Белтъчни комбинации, които се взаимодопълват добре, са например:

1. Пълнозърнеста храна с мляко, (мюсли)
2. Хляб с колбас, сирене, мляко или яйца
3. Картофи с яйца, мляко, месо или риба
Белтъчни потребности
За да се осигури оптимален растеж на мускулите в храненето на всеки спортист трябва да се съдържа известен излишък от белтъци. Изследвания показват, че видимо увеличаване на силата и мускулите се постига едва след прием на определено количество белтъци, въпреки че организмът е снабден с достатъчно енергия и стилът на тренировката не се променя. В зависимост от интензивността на тренировката се препоръчва приемане на 1,5 до 3 г белтък на кг телесно тегло. За най-добро действие при изграждане на мускулната тъкан дозите трябва да се вземат малко преди или след тренировка.

Поради високата цена и практическата невъзможност да се набавя необходимото количество на предимно животински белтък с храната силно се препоръчва приемането му като сух белтък, който днес се предлага от много производители на хранителни добавки. По отношение на състава си той е оптимално пригоден към нуждите на силовия спортист и затова има висока стойност.

Таблица 8 показва средното съдържание на белтъци в някои хранителни продукти.

Животинските хранителни продукти често съдържат значителни количества наситени мастни киселини, холестерол и пуринови вещества. Повишеният прием на тези съпътстващи съставки може да доведе до покачване нивото на холестерола и пикочната киселина, което е още една причина за приемането на сух белтък. В тази връзка трябва да се има предвид, че повишената консумация на белтъци увеличава нуждата от витамин B6, тъй като той изпълнява ключова роля в обмяната на белтъците и благоприятства оползотворяването им в клетките.

Следва продължение…