Home » Фитнес » Какъв трябва да е приемът на макроелементи спрямо типа тяло?

Всяко тяло e комбинация от различните типове. Всяко тяло ще има различна реакция към различни съотношения на макроелементи в диетата. Ако не сте сигурни кой тип тяло е вашето – или как да започнете да структурирате менюто си за диета- прочетете надолу.

Ектоморф: Ако сте ектоморф, естествено сте слаби с кльощави крайници и висока толерантност към въглехидратите. Обикновено метаболизмът ви е бърз. Добро начално съотношение за макроелементи за вас би било нещо като 25% протеин, 55% въглехидрати и 20% мазнини.

Мезоморф: Мезоморфите са мускулести и атлетични. Те имат умерена толерантност към приема на въглехидрати и умерена метаболитна скорост. Мезоморфите обикновено започват диета при съотношение 30% протеин, 40% въглехидрати, 30% мазнини.

Ендоморф: Ако сте ендоморф то имате по-широко телосложение и сте по-едри. Ендоморфите имат нисък въглехидратен толеранс и бавен метаболитен процес. Ако сте ендоморф, опитайте съотношение 35% протеин, 25% въглехидрати и 40% мазнини.

Не позволявайте на тялото ви да бъде извинение за това, че не постигнете целите си. Ако сте ендоморф и дълго време не можете да свалите килограми, или сте ектоморф и не успщвате да наддавате, не се отказвайте. Можете да победите биологията си; просто трябва да положите сериозни усилия за това.

Тези съотношения на макроелементи са начални стойности за повечето типове тяло, но не се страхувайте да експериментирате за по-добри резултати. Понякога, намаляването на въглехидратите и увеличаването на полезните мазнини може да покаже забележителни резултати за загуба на мазнини. Опознайте тялото си!

Източник: https://www.bodybuilding.com/content/ask-the-ripped-dude-magical-macronutrient-ratio-for-fat-loss.html