Home » Здраве » Как да си набавим ценни протеини и мазнини чрез сьомгата?

Рибата е задължителна, ако искаш да натрупаш чиста мускулна маса. Една от най-добрите опции е сьомгата. Консумирането й редовно е здравословен начин да получиш голяма доза протеини и полезни мазнини.

Сьомгата има повече калории от повечето други риби, но за един активен човек това не е толкова лошо. В една порция получаваш здравословни мазнини за сърцето, почти толкова калций, колкото в млякото, и почти цяла дневна доза витамин D, което е почти невъзможно да се намери в други храни.

Също така сьомгата е най-добрата храна за мускулите. Тя е пълна с протеини и множество аминокиселини, подпомагащи създаването на мускулна маса. Когато тренирате силово, високите нива на омега-3 мастни киселини в сьомгата осигуряват всички суровини, от които тялото ви се нуждае, за да създаде противовъзпалителни вещества. Тяхната роля е да успокояват мускулната треска и болките в тялото.

Силата на омега-3 не свършва там. В лабораторни изследвания е установено, че мазнините спомагат за осуетяването на поне част от увреждането на кожата, причинено от ултравиолетови лъчи. Въпреки че предстои да се докаже, има шанс яденето на сьомга  само по себе си да осигури пълна  защита на кожата, когато се печеш до басейна.
Освен грижата за кожата, високите нива на витамин D в сьомгата поддържат костите здрави и могат да помогнат да се предотврати рак на дебелото черво и множествена склероза. Една порция сьомга осигурява 720 IU витамин D, около половината от това, което учените и изследователите казват, че се нуждаете всеки ден.


Освен тези хранителни вещества в състава и, сьомгата е пълна със селен, минерал, който може да помогне за намаляване на риска от рак на простатата. Една порция сьомга ви дава селена, който ви е необходим за един 24-часов период.

За най-добри резултати за спортистите, яжте в рамките на 30 до 60 минути след тренировка, когато мускулите са най-възприемчиви. По време на този прозорец, увеличаването на ензимната активност прави тялото по-ефективно при съхранението на глюкоза за енергия и изграждането на протеин в уморените мускули.

Друг добър начин да си набавите необходимата доза протеин за деня е Activlab 100% Whey Premium Chocolate. Той бързо снабдява организма с качествени белтъчини, което доказано допринася за изграждане и поддържане на мускулната маса. 100% PREMIUM WHEY е с най-доброто възможно съотношение между цена, качество, отличен вкус и разтворимост.