Home » Фитнес » Как да тренирате, ако имате ектоморфен тип тяло?

Хората с ектоморфен тип тяло са склонни да имат по-висока скорост на метаболизма, като изгарят калориите особено бързо. Те обикновено са високи и слаби с тесни рамене и ханш.

Ако вие сте ектоморф, бъдете внимателни да не тренирате прекалено много и не забравяйте да отделяте достатъчно време за почивка и възстановяване. Ако се опитвате да тренирате около два часа на ден, шест дни в седмицата, вероятно правите твърде много и трябва да отделяте повече дни за почивка. Всъщност, ектоморфите обикновено не трябва да правят повече от два последователни дни трениране в седмицата. Мнозина смятат за достатъчно да тренират в понеделник, вторник, четвъртък и петък.

Вашите тренировки трябва да бъдат кратки и целенасочени, а не дълги и изтощителни. Поставете си лимит от един час за всяка тренировка. Съсредоточете се върху основни, комбинирани движения и правете серии в диапазона 8-10 повторения. Забравете за повече повторения и други техники за интензивност, които ще направят трудно възстановяването ви преди следващата тренировка. Ограничавайте допълнителните физически активности и почивайте, колкото е възможно повече.

И накрая, ако сте ектоморф и искате да подобрите физиката си, избягвайте честите продължителни кардио тренировки, които може да разкъсат мускулната тъкан. Ако чувствате за нужно да правите кардио, ограничете го само до няколко минути, за да загреете в деня за трениране на краката. Фокусирайте вниманието си върху запазването на енергия, за да добавяте, а не да топите мускулна маса.

Източник: https://www.bodybuilding.com/content/training-tips-to-match-your-body-type.html