Home » Здраве » Най-добрите суплементи за модулиране на тестостерона 01

На тестостерона може много по-трудно да се повлияе, отколкото на нивото на инсулина, което лесно се модулира от високогликемични въглехидрати като гроздовата захар, малтодекстрина, hi mol въглехидрат хидролизати и много растителни екстракти.
Действително има някои растителни екстракти (които се използват в гореописаните суплементи), които могат да доведат до увеличено отделяне на полови хормони при всеки индивид, но те не проявят самостоятелно своето действие.

Важно е не само количеството на тестостерона в тялото, но преди всичко намиращият се в кръвта “свободен” тестостерон. С напредване на възрастта, проблем за мъжа става не толкова синтезата на тестостерон, колкото фактът, че все повече тестостерон и SHBG се свързват и затова вече не са налични в свободна форма.

Затова Createston-ът (евентуално подправен с Fenuplast) е оптималният модулатор на тестостерона.
Сложната Createston формула осигурява синтезата на добро количество тестостерон, повишава нивото му над това на инсулина и чрез супербързо усвоимата протеинова матрица не позволява да се свързва прекалено много тестостерон със SHBG (Sex Hormon Bindung Globulin – секс-хормон-свързващ глобулин). Свободният тестостерон циркулира в кръвта и може да се използва за най-различни анаболни и полови функции, за изгаряне на мазнини и др.

Fenuplast следва непосредствено Createston и е заслужил репутацията си на „трибулус килър”, тъй като съдържа повече диосгенин от Tribulus terrestris (бабини зъби) и в допълнение инсулогенния 4-хидрокси-изолевцин. Диосгенинът е сапонин, от който се извлича тестостерон.

Този естествен, активиран чрез ферментация екстракт от Fenugreek (сминдух), с множеството второстепенни растителни вeщества (хидрокси-изолевцин, сапонини, диосгенин, гитогенин, тиогенин, смилагенин, ямогенин, trigofoenoside, слузести вещества), цинк, витамин А и селен, има доказано положителен ефект върху баланса на тестостерона.
В спортната практика Fenuplast се доказа като по-добър от бабините зъби, съдържащи 80% сапонини и 20% протодиоскин, както и от 90%-вия Tribulus.

Дори чрез добавяне на Maca-, Muira- и Sasparilla-екстракти, Tribulus не успява да надмине по сила Fenuplast. Sasparilla (мексикански див сладък картоф), подобно на сминдухa, съдържа големи количества диосгенин, но неговото бактерийно преобразуване в червата в биологично достъпен за човека субстрат е изключително недостатъчно. Maca и Muira са известни с това, че влияят положително върху тестостерона и сексуалната активност, но сериозни изследвания не са проведени. И двата екстракта проявяват по-скоро тонизиращо действие подобно на женшена.

Хранително-физиологични характеристики:
Много сапонини, преди всичко диосгенин, не са непосредствено достъпни в подходяща за човека биологична форма и е нужно да се подложат на ферментация от чревните бактерии. Докато при Tribulus, Maca, Muira и Saparilla този процес се извършва повече или по-малко случайно от чревните бактерии, Fenuplast се ферментира предварително от млечнокиселите бактерии и съдържа допълнително пребиотични слузести вещества, които повишават активността на чревните бактерии. Освен това при него се постига по-голям успех с относително високото съдържание на диосгенин в активираните семена от сминдух и съдържанието на 4-хидрокси-изолевцин, който силно модулира инсулина (инсулинът е много по-анаболен от тестостерона).

В момента се провеждат опити, в които сминдухът се ферментира заедно с Tribulus, Maca, Muira и Sasparilla, за да се създаде най-добрият суплемент на пазара. Дали това комбиниране ще надделее над чистия Fenuplast зависи от резултатите. Във всеки случай, Fenuplast в момента е нашият топ-продукт от този вид.

Също трябва да се спомене, че комбинацията от Fenuplast и 10-15 г Peptid NA6 може да надмине Createston, обаче само по отношение увеличаването на тестостерона (а не модулирането на инсулина). Тази комбинация съдържа в сравнително висока доза (по-висока от тази в Createston) повишаващите тестостерона сминдухови сапонини и в същото време силно настройва NA6 срещу SHBG.

Следва продължение…