Home » Фитнес » Пасва ли интензивността на тренировка на твоята мускулатура? 04

6) Силна мускулна структура

Дори когато мускулите ти вече не се съкращават волево, можеш да предизвикаш неволеви съкращения в тях чрез специални разтегателни упражнения (Stretch Shortening Cycle). Когато не мога повече да натоварвам прасците си, оставям ги в максимално разтегнато положение при съответното упражнение. Това ми позволява да правя допълнителни или частични повторения и да тренирам отвъд отказа на мускулите. Това е възможно, защото бързото обтягане на мускула автоматично задейства съкращението му, за да се спре опасността от разтягане. Разбира се, тази стратегия не винаги е безопасна.

Прасците ми нямат никакви проблеми с това, но за гърдите никога не ми е идвало наум да използвам подобна „разтегателна” техника при упражнения като флайса. Въпреки че бих могъл значително да увелича тренировъчната интензивност в края на всяка серия, знам, че сухожилията на гръдните ми мускули никога не биха ми го простили. В този случай не съм в състояние да извличам полза от неволеви съкращения, когато мускулите ми не се съкращават волево.

Както сам разбираш, HIT като цяло се понася много по-трудно от мускулните влакна и сухожилията, ставите и мускулите, в сравнение с обемната тренировка. Но обемният тренинг също крие опасности: най-вече когато човек прави продължителна нискокалорична диета. Намалят ли се калориите, опасността от нараняване моментално се увеличава. Поради тази причина инжектирането на хиалуронова киселина в ставите е добило такава популярност. То не е нито приятно, нито евтино, въпреки че подкрепям профилактиката. Ако искаш да увеличиш интензивността, обема или тренировъчната тежест, препоръчвам ти да взимаш добавки за подпомагане на ставите и костите. Идеални в това отношение са глюкозамин, хрондроитин и/или желатин. Чух също, че на пазара е пуснат препаратът хиалуроновата киселина за орален прием, но все още не съм го изпробвал.

Това са 6-те условия, които ти дават възможност да определиш дали си HIT-ър или по-скоро класически тип бодибилдер. Разбира се това не означава, че ако не се вписваш в HIТ-критериите непременно ще качваш повече килограми с обемна тренировка. Те само ти показват, че е твърде малка вероятността да достигнеш или преминеш границата на необходимата критична интензивност, за да предизвикаш максимален растеж на мускулатурата само с няколко серии. Затова в този случай трябва да откриеш друг начин да тренираш– и много вероятно това е обемната тренировка.