Home » Новини » Пептид NA6 – биоактивен пептид 02

С появата на суроватъчните протеин изолати хидролизатите останаха все повече на заден план, докато преди около 5 години – най-вече в Япония – не се установи, че с добра технология за хидролиза могат да се произвеждат т.нар. биоактивни пептиди, които дори в минимални количества от няколко грама повлияват положително обмяната на веществата (срв. Fat-Attack ). В същото време фирмата Fermtech (Германия) разработи нов, по-икономичен метод за хидролиза на протеини. Благодарение на специални ензими и ароматни растителни екстракти, те успяха да отделят отговорните за горчивия вкус ароматни аминокиселини от пептидите и така създадоха висококачествени биоактивни хидролизати с впечатляваща биодостъпност и значително подобрен вкус.

Първите практически резултати от тези разработки са пептид D, пептид S (срв. Fat Attack на Peak) и представеният тук пептид NA6. Както вече споменахме, този екстремно късо-верижен ултрафилтриран суроватъчен протеин хидролизат проявява 6 пъти по-добра усвояемост на азота от суроватъчния изолат и, разбира се, от други източници на аминокиселини. С високото си съдържание на цистеин- и триптофан-пептиди той притежава имуномодулаторни (синтеза на супероксид дисмутаза – СОД) и регулиращи умствено-психичната дейност свойства (прекурсор на серотонина). Поради горчивия си вкус, леко смекчен чрез специалната хай-тек хидролиза, той няма да измести подобния на него, но с по-слабо действие суроватъчен изолат, но ще бъде предпочитан от състезаващи се спортисти и от всички, които искат да натрупат мускулна маса, да подсилят имунната си система и да се преборят със стреса.

Без да правим прибързани заключения, очевидно е, че хидролизната процедура няма да бъде заменена с друга. Производството на суроватъчен протеин изолат е процес, при който малко или много частичната денатурация е случаен резултат, докато хидролизата осигурява безкраен спектър от продукти с най-различни функционални протеинови, пептидни и аминокиселинни структури. Изследванията върху т.нар. биоактивни пептиди са започнали отскоро и освен познатото регулаторното действие на пептид D върху обмяната на мазнини, подобни ефекти са отчетени и при късо-верижните соев протеин-пептиди по отношение на обмяната на въглехидратите и при късо-верижните суроватъчен протеин-пептиди (в това число пептид NA6) във връзка с умствено-психическите дейности и имунната система. Но това е само началото, истинският “Peptid Power” (както е озаглавена статия в сп. Sportrevue от 10/03) е все още рано да се очаква. В бъдеще обаче, заедно с второстепенните растителни вещества (които намират все по-широко приложение като функционални ароматни екстракти), това откритие със сигурност ще е едно от най-значимите в областта на храненето.

Има ли човек въобще нужда от нормален протеин?

Нормалният протеин, като тук включваме не само споменатите в началото на статията нормални протеинови концентрати, но и протеина, набавян от различни хранителни продукти, е в основата на всяко хранене (особено за спортистите). Тези протеини доставят азот за продължителен период от време и осигуряват всички аминокиселини, необходими за телесните функции и изграждането на клетките и мускулите, в количество и състав, отговарящи на разхода при „обичайни” дейности и при „средно добри или дори много добри спортни постижения”. Покриването на общите потребности от азот, които при спортистите обикновено са по-големи, със споменатите по-горе препарати не само ще излезе много по-скъпо, но и ще се отрази зле на организма, който може по-добре да си набави протеин от традиционни източници. Ако обаче се стремите към спортни резултати или умствени постижения над обичайните, искате да овладеете ситуации с изключителен стрес, държите да сте в изключително добро здраве или не сте доволни от фигурата си (прекалено сте пълни, слаби и т.н.) и искате да сте по-жизнени, тогава трябва да прибегнете към допълнителни източници на протеин и към споменатите препарати.