Home » Здраве » Полезни и увеличаващи производителността мазнини 04

Не купувайте рибно масло, респ. EPA и DHA, в друга форма освен като капсули. Тези мастни съединения са много нестабилни и поради това много реактивоспособни, което улеснява окислителните обменни процеси в телесните клетки, но влияе негативно върху тяхната трайност. При излагане на въздух или дневна светлина, некапсулираните EPA и DHA след кратко време реагират с кислорода, подпомогнати от светлината, и се разрушават. Дори богатото на омега-3 мастни киселини ленено масло е твърде нестабилно, макар в по-малка степен от чистите EPA и DHA, и затова трябва да го купувате прясно, да го съхранявате в хладилника на тъмно и при ниска температура, и да го консумирате възможно най-бързо. Ако си набавяте по-големи количества прясно ленено масло от преси за добив на растителни масла, разпределете ги в 500-милилитрови бутилки и ги замразете, като държите само по една размразена бутилка в хладилника за ежедневна употреба (в случай, че лененото масло е горчиво или гранясало на вкус, значи се е развалило и трябва да го изхвърлите).

Дневен прием и помощни хранителни вещества:
С превантивна цел, т.е. за защита от заболявания, се препоръчват обикновено 600 мг EPA + 400 мг DHA и 150 мг GLA дневно, което съответства на около 3 капсули по 1000 мг.

При възпалителни процеси в мускулите или ставите могат да се приемат двойно, тройно или четворно по-високи дози от посочените, а при други здравословни проблеми е нужна консултация с лекар.

Имайте предвид, че големите количества рибно масло могат да намалят съсирването на кръвта и да доведат до нежелани ефекти при някои болести. Те могат и да повишат стойностите на LDL-холестерола (LDL= low-density lipoprotein – липопротеин с ниска плътност), на което може да се противодейства с чесън (12,000 мг рибно масло + 900 мг чесън обикновено редуцират стойностите на LDL-холестерола с 9%).

Високите дози рибно масло изразходват витамин Е, затова е най-добре да го приемате заедно с този витамин.
В идеалния случай трябва да използвате за домакински цели ленено масло или поне рапично масло (има по-малко омега-3 мастни киселини, от които се изграждат ендогенно EPA и DHA, но е по-стабилно от лененото). Въпреки че не могат да заместят напълно рибното масло поради споменатия проблем с преобразуването, те могат да намалят нуждите от него. По принцип тези „активни”, респ. податливи на окисление масла и капсули рибно масло трябва да се съхраняват в хладилник, за да се избегне окислението им.