Home » Хранене » Протеини за максимален мускулен растеж 02

Най-често използваните показатели за оценка на качеството на протеина са биологичната стойност и коригираният аминокиселинен коефициент за усвояване на протеина (PDCAAS). При биологичната стойност (БС) обаче все още се „хитрува” и се дават прекалено високи стойности.

По правило, биологичната стойност на хранителните протеини трябва да е по възможност висока, защото колкото по-висока е тя, толкова по-сигурно е, че всички необходими за изграждането на клетките аминокиселини ще се съдържат в правилно съотношение в протеина. Балансираното смесване на растителни и животински протеини отговаря на средна до висока биологична стойност.

Който иска да увеличи приема си на протеин с протеинови концентрати и/или аминокиселинни препарати, трябва да прави следните разлики:
Ако протеиновите концентрати се използват като допълнение на бедно на протеини хранене, тяхната биологична стойност трябва да е висока. В повечето случаи това са концентрати, които съдържат няколко вида протеин.

Ако протеиновите концентрати се вземат с цел проява на тяхното функционално действие, по-важна е не биологичната стойност, а източникът на протеин. Тук най-вече ще споменем соевия и суроватъчния протеин.
Ако протеиновите концентрати се приемат с цел достигане и запазване на слаба фигура под формата на протеинова напитка преди хранене, съществена роля играят т.нар. термогенен ефект и стойността на насищане. Тук най-важни са концентратите от няколко източника на протеин (казеин, пшеничен, яйчен протеин и др.).

Ако протеиновите и/или аминокиселинните концентрати се прилагат с цел усилване растежа на мускулите и тялото, респ. бързо възстановяване след интензивно физическо натоварване, ситуацията се усложнява значително. Затова ще разгледаме по-подробно този случай.

Оптималното количество протеин и аминокиселини за състезаващия се спортист
Спортистите, като децата, имат по-високи и специфични потребности от протеин и аминокиселини. Докато децата обаче са достатъчно осигурени с 5 пъти повече биологично високостойностен протеин (изчислено на кг телесно тегло) от нормалното, балансирано хранене и в критичните случаи с биологично високостойностен протеинов концентрат, възрастният състезаващ се спортист има някои по-специфични потребности.

 Следва продължение….