Home » Хранене » Протеини за максимален мускулен растеж 05

Когато взимаме бързи протеини трябва да следим най-много за оптималното количество – ако то е прекалено ниско или прекалено високо растежните процеси се нарушават.

В повечето случаи състезаващият се спортист е достатъчно задоволен с (бавния) биологично ценен протеин от балансираното смесено хранене (месо, риба, мляко, сирене, яйца, растителни протеини) плюс около 30 до 45 г (в зависимост от теглото) бърз протеин сутрин плюс около 35 до 55 г (в зависимост отново от теглото) бърз протеин след тренировка.

В случаите, когато атлетът не получава достатъчно протеин с нормалното хранене, има две възможности.

Първо, с две или при необходимост три напитки дневно от някой концентрат с бавни протеини с висока биологична стойност той може да си набави допълнително 50 до 100 г протеин. Тези протеини почти няма да се отразят на окислителните ензими, тъй като не попадат масивно и в голямо количество в кръвта.

От друга страна, атлетът може да приема дневно около 10 г бърз протеин на всеки 2 часа. И тук окислителните ензимите няма да се активират поради сравнително ниското количество протеин. Втората възможност е по-„заобиколна” от варианта с 2-3 напитки на ден, но топ спортистът трябва сериозно да се замисли върху нея, защото именно по този начин споменатата по-горе соево-суроватъчна смес повишава съдържанието на аминокиселини в организма, които влияят на растежа,.

Протеинова напитка за „лека нощ”
Продавачите на протеини за през нощта гарантират предимствата на продуктите си, но дали една такава напитка от бавен протеин (каквито са тези протеини) има смисъл, остава под въпрос.
През нощта храносмилателната ни система си почива и (евтините за производство) смеси от протеин и баластни вещества не са точно това, от което се нуждаем.

Доколко една напитка от чист (бавен) протеин си струва и кога и в какво количество може да се приема, всеки спортист трябва сам да установи за себе си. В практиката тези напитки показват както добри, така и лоши страни.
Интересно е, че суроватъчният и соевият изолат проявяват доста добър ефект като „напитка за лека нощ”, въпреки че като бързи протеини те не могат да осигурят доставката на аминокиселини за продължително време и теоретично не трябва да се използват като напитки за през нощта.

Очевидно въпросът дали снабдяването с аминокиселини за цялата нощ има положителен ефект все още не е изяснен. Като отправна точка в разсъжденията може да се спомене само, че осигуряването на един спокоен сън с ненатоварване на храносмилането, създаване на голям анаболен прозорец рано сутрин, усилено отделяне на растежен хормон чрез бърз суроватъчен протеин и т.н. е много по-полезно, отколкото зареждането с аминокиселини за цялата нощ.

Б. Оптимално количество протеин
Ако се направи обективна оценка на наличните научни и практически данни, ще се стигне до заключението, че оптималният прием на протеин варира между 0,8 и 2,5 г на кг телесно тегло. Хората с по-ниска активност се нуждаят от по-малки количества. По-активните, особено работниците, извършващи тежък физически труд и спортистите, трябва да се ориентират към горната граница. Противно на широко разпространеното мнение, че приемът на големи количества протеин е важен за силовите спортисти, дозата от 2,5 г на кг тегло дневно се препоръчва по-скоро на състезатели в спортовете за издръжливост, докато бодибилдери, тежкоатлети, боксьори и др. в повечето случаи се нуждаят от не повече от 2 г протеин на кг тегло.

В таблицата по-горе е посочено, че потребностите от аминокиселини при децата до 4 год. възлизат на 1,6 г на кг тегло. Ако се приложи коригиращ фактор от 30-40% за непълноценното използване на приетия протеин (от яйчния протеин човешкият организъм усвоява само около 70%, а от растителните-дори по-малко), се получават около 2,3 г препоръчителен прием дневно, както е установено и в опити с атлети.

Следва продължение…