Home » Хранене » Протеини за максимален мускулен растеж 06

Ясно е, че недостатъчният прием на протеин и аминокиселини няма да достави нужния градивен материал и трябва да се избягва. По-малко известен е фактът, че прекомерната употреба на протеин се отразява зле не само на здравето, но и на производителността и дори на изграждането на мускулните клетки. Така се стига до отслабване на бъбреците, сухожилията, ставите, костите, връзките, хрущяла и дори мускулатурата, т.е. засяга се почти цялата обмяна на веществата (разграждане на витамини, минерали, образуване на пикочна киселина и амоняк, промяната на pH в клетките затруднява протичането на ензимно катализираните обменни реакции и т.н.)

В. Оптимално време за приемане на протеин
Още преди 20 години проф. Цветков (София) доказва в свое изследване, че оптималният вариант е взимане на около 15 г (за нормални консуматори) и 25-30 г (за спортисти и хора на тежък физически труд) висококачествен протеин на всеки 3-4 часа. Тези количества са валидни и днес, новост е само описаното по-горе действие на бързите протеини при отворен „анаболен прозорец”. По времето на проф. Цветков не се е правила разлика между бързи и бавни протеини и не се е знаело нищо за анаболните прозорци.

Оптимални помощни вещества:
Значението на помощните вещества особено много се подценява. Трябва ясно да се разбере, че рибозомите не могат да образуват протеини от аминокиселините, ако тези вещества липсват. Затова по възможност всяко протеиново хранене трябва да се комбинира с описаните по-долу вещества.

Почти всички традиционни хранителни вещества – витамини (преди всичко витамини B-комплекс), минерали, микроелементи – са необходими като помощни или регулаторни фактори при синтезата на протеин.
Известно е, че въглехидратите и мазнините доставят енергията, респ. горивото, за извършване на физическа и умствена дейност. Често обаче се пренебрегва факта, че тези вещества са пряко свързани със синтезата на протеини и изграждането на клетките и мускулите. Рибозомите, като фабрики за протеини, се нуждаят от тяхната енергия, за да синтезират от суровините (погълнат протеин и аминокиселини) желаните готови продукти (тъканни протеини, мускули, клетки, регулаторни протеини – ензими и хормони, и др.).

Въглехидратите и след тях мазнините са основните доставчици на енергия за рибозомите, чрез които се извършват преобразуващите и изграждащи процеси. Само чрез доставяне на достатъчно енергия от тези вещества може да се гарантира, че приетият протеин и неговите аминокиселини няма да се използват като енергиен източник за общи процеси в организма, а като градивен материал за клетките.
Тъй като нашият организъм задържа много по-добре мазнини и въглехидрати, отколкото аминокиселини, тези енергийни източници трябва в НОРМАЛНИЯ СЛУЧАЙ да не се приемат директно с протеини и аминокиселини, но могат да се извличат от готовите запаси в организма.
Когато става въпрос за изгаряне на излишна телесна мазнина, от важно значение е да се приема богата на протеин, но бедна на въглехидрати и мазнини храна. Разбира се и тук има долна граница и в нормалния случай се препоръчват 100 г въглехидрати и 50 г мазнини (вж. статиите за мастните киселини и модулирането на въглехидратите, които се намират в рубриката „Актуално” на www.peak.ag).

Съвсем друга е ситуацията, когато по време на анаболен прозорец се приема бърз протеин. В този случай мазнините могат да се пропуснат, но високогликемичните въглехидрати, които бързо доставят необходимата за ускорените синтезни процеси в рибозомите енергия, са задължителни, най-малкото когато се цели максимален растеж и възстановяване. Тези специални бързи въглехидрати не само доставят спешно необходимата за рибозомите енергия, но и стимулират отделянето на инсулин, предизвиквайки масивен поток на градивни вещества към мускулните клетки и освен това възстановяват недостига на въглехидрати в организма вследствие на тренировка, като всичко това заедно води до мощно повишаване на синтетичните възможности на клетките. Също така, въглехидратите (но и някои ароматни растителни екстракти) способстват за усвояване на сравнително големи количества бързи протеини, тъй като съответните аминокиселини почти моментално се пренасят от кръвта в рибозомите на мускулните клетки и така се избягва действието на споменатите по-горе ензими, окисляващи протеините (те се активират едва при излишък на аминокиселини в кръвта).

Колкото и важни за процесите на изграждане да са въглехидратите, те не трябва да се взимат в прекалено големи количества, тъй като излишната енергия се натрупва под формата на мазнини в тялото.

Следва продължение…