Home » Здраве » Протеини и аминокиселини 02

Оптимален градивен материал

а. Оптимално качество на протеина
Биологичната стойност на хранителните белтъци трябва да е по възможност висока, защото колкото по-висока е тя, толкова по-сигурно е, че всички необходими за изграждането на клетките аминокиселини ще се съдържат в правилно съотношение в белтъка. Балансираното смесване на растителни и животински белтъци отговаря на средна до висока биологична стойност.

Хора, хранещи се неправилно или нередовно, могат да оптимизират приема си на протеин с продаваните на пазара протеинови концентрати, които обикновено се консумират с мляко или плодов сок.

Докато преди тези концентрати съдържаха главно млечен протеин, днес се наблюдава все по-голяма тенденция към производство на богати на витамини смеси от млечен и соев протеин, понякога допълнени със свободни аминокиселини или, при висококачествените продукти, с ензими и други субстрати, улесняващи тяхното смилане и усвояване. С изключение на някои евтини продукти, тези смеси притежават много висока биологична стойност, а най-модерните от тях с право могат да се нарекат „изключително биодостъпни”.

б. Оптимално количество протеин
Ако се направи обективна оценка на наличните научни и практически данни, ще се стигне до заключението, че оптималният прием на протеин варира между 0,8 и 2 г на кг телесно тегло. Хората с по-ниска активност се нуждаят от по-малки количества. По-активните, особено работниците, извършващи тежък физически труд и спортистите, трябва да се ориентират към горната граница. Противно на широко разпространеното мнение, че приемът на големи количества протеин е важен за силовите спортисти, дозата от 2 г на кг тегло дневно се препоръчва по-скоро на състезатели в спортовете за издръжливост, докато бодибилдери, тежкоатлети, боксьори и др. в повечето случаи се нуждаят от не повече от 1,5 г протеин на кг тегло.

Хората с наднормено тегло също могат да задоволят потребностите си със сравнително висока доза протеин от 1,5-2 г дневно. Те обаче трябва, при повишаване на протеиновия прием (което стимулира обмяната на мазнини и изгарянето на калории), да намалят консумацията на мазнини и въглехидрати, т.е. веществата, водещи към затлъстяване в крайна сметка биват заместени от веществото протеин, което помага за отслабване.

Ясно е, че недостатъчният прием на протеин и аминокиселини няма да достави нужния градивен материал и трябва да се избягва. По-малко известен е фактът, че ПРЕКОМЕРНАТА употреба на протеин се отразява зле не само на здравето, но и на производителността и дори на изграждането на мускулните клетки. Така се стига до отслабване на бъбреците, сухожилията, ставите, костите, връзките, хрущяла и дори мускулатурата, т.е. засяга се почти цялата обмяна на веществата (разграждане на витамини, минерали, образуване на пикочна киселина и амоняк, промяната на pH в клетките затруднява протичането на ензимно катализираните обменни реакции и т.н.)

в. Оптимално време за приемане на протеин
Като правилни в това отношение се смятат направените още преди 20 години препоръки на проф. Цветков (София), който в свое изследване давал на всеки 3-4 часа по около 15 г (на нормални консуматори) и до 25 г (на спортисти и хора на тежък физически труд) висококачествен протеин.

Следва продължение…