Home » Добавки » Amino Fusion 03

Споменатото по-горе „активиране” на синтезата на мускулен протеин се постига най-лесно чрез силно завишаване приема на EAA в количество и съотношение, осигурявани от Amino Fusion (с някои редки индивидуални отклонения, които могат да се компенсират със свободни аминокиселини). Amino Fusion поддържа изграждането на мускулите активно в продължение на около 3 часа, като на третия час то отслабва, а след три часа се връща отново в изходно положение.

В идеалния случай можете да повтаряте целия процес три до четири пъти на ден, активирайки мускулния растеж с нови дози Amino Fusion. Методът беше препоръчан и в наръчника за добавки на Peak. Днес обаче трябва да уточним, че това не важи за професионалните спортисти. Причината е ролята на хомеостазата. Дори и най-професионалният спортист не може да тренира толкова, колкото е необходимо, за да стабилизира мускулното изграждане, постигнато с 8 дози Amino Fusion дневно, и да го защити от действието на хомеостазата, която разгражда излишните „на пръв поглед” натрупани мускули. Днес приемаме под резерва, че в най-добрия случай 4 стимулации с Amino Fusion на ден са достатъчни, за да се противопоставят на хомеостазата, като това е възможно само при идеален план на тренировка (първото нещо, което трябва да решите). Някои от по-внимателните читатели ще си зададат въпроса дали не е възможно да се удължи предизвиканата с Amino Fusion синтеза на мускулен протеин за повече от споменатите 3 часа чрез приемане на допълнителни аминокиселини (евентуално под формата на Amino Fusion или ЕАА) през това време, които да служат като градивен материал. За съжаление, това хрумване е прекалено хубаво, за да е истина. От една страна би възникнал „проблем” с хомеостазата, но дотам дори не би се стигнало, тъй като удължаването на синтезата на мускулен протеин за повече от 3 часа е възможно само в минимални граници, независимо от количеството аминокиселини, добавени допълнително. Затова приемът не трябва да се увеличава, най-вече за да не се надвиши мярката, която може да се достигне с обикновено зареждане с протеин от храната (месо, сирене, мляко, месо и т.н.).

Повишаването на ЕАА в междуклетъчното вещество стартира синтезата на мускулен протеин и дори непрекъснато да консумирате допълнителни ЕАА и други аминокиселини или да си ги инжектирате венозно, процесът след около 2 часа отслабва, а след около 3 се връща на изходно равнище.

Следователно максималното увеличаване на мускулната маса е възможно чрез зачестено силно повишаване на ЕАА в междуклетъчното вещество на мускулите (а не чрез масивен, продължителен прием). Това означава единствено, че ЕАА (приети чрез Amino Fusion, EAA или протеин) първо задължително трябва да изчезнат оттам (т.е. отчасти да се вградят като клетъчна маса в мускулите), преди да може отново да се повиши количеството им в междуклетъчното вещество.

Както посочихме по-горе, максимално увеличаване на мускулна маса може да се постигне чрез приемане на 8 дози Amino Fusion на ден на всеки 3 часа, при което хомеостазата не позволява да се стабилизира силния растеж на мускулните клетки. Важно в тази връзка обаче е масивното увеличаване на ЕАА в междуклетъчното вещество (за което е необходимо голямо количество L-левцин) и разумният допълнителен прием на ЕАА като градивен материал за мускулните клетки, както и дозареждането с някои полунезаменими аминокиселини (както показаха наши изследвания на аминокиселинния баланс в кръвта).

„Остарелите” ЕАА, BCAA и суроватъчен и анаболен протеин, при условие че са добавени в достатъчно големи количества, успяваха да покачат количеството ЕАА в междуклетъчното вещество до такава степен, че да започне синтезата на мускулен протеин.

Когато обаче искате да достигнете максимални нива на протеинова синтеза с минимални количества аминокиселини (т.е. без големи разходи), трябва да се възползвате от много добре разтворимите във вода ЕАА по модерната TST-технология и специалната, биологически изключително активна фракция на суроватъчен изолат. При сравнително малко разтворимите нормални L-аминокиселини (L-левцин, L-изолевцин и др.) най-често липсва достатъчно свободна течност в стомашно-чревния тракт, която да разтвори достатъчно голямо количество от тях (аминокиселините не се разтварят добре в стомашната каша, затова е нужна прясна вода) и така да се постигне максимално бързо и масивно увеличаване в междуклетъчното вещество. Както вече споменахме, нормалните аминокиселини и бързите протеини имат добър ефект, но за да бъде той още по-добър и дори максимален при минимални количества и разходи, се препоръчват модерните ултрабързи и добре разтворими аминокиселинни и пептидни съединения.

В хода на описанието на Amino Fusion трябва да се разсеят слуховете за суроватъчния и други протеин хидролизати. В случай, че не се касае за свръхскъпите т.нар. биоактивни пептиди, които поради цената си, но и поради факта, че не са предназначени за такива цели, не се използват в спорта, протеин хидролизатите са напълно безинтересни днес във времето на суроватъчния и соевия протеин изолат. Несмилаемите ставни хрущяли (желатина), рибните кости и други белтъци, които не могат да се обработят от човешкия организъм, е необходимо първо да се хидролизират до пептиди, за да се превърнат в удобна за използване, лесно смилаема форма. При биологически много активния суроватъчен или соев протеин хидролизата до пептиди по-скоро е контрапродуктивна. При нормалния суроватъчен протеин концентрат и още повече при нормалния суроватъчен протеин изолат, както и при соевия изолат, аминокиселините на чистия протеин попадат по-бързо в кръвта, отколкото ако протеинът първо се хидролизира и след това се консумира. Редица изследвания доказват еднозначно това твърдение. Колкото и биологично активни да са суроватъчния протеин и суроватъчния и соев протеин изолати, те не могат да се мерят с модерните супер разтворими ТST-аминокиселини. От по-висока доза … малко се нуждаят … а който се нуждае, трябва да си поиграе … затова даваме минималните количества …

3. Обобщение и препоръки:

• Ако много добре познавате тялото си и знаете точно от какви аминокиселини се нуждаете, изберете EAA-TST, ВСАА-TST и Leusteron и съставете своя индивидуална аминокиселинна матрица.

• Ако не познавате достатъчно добре тялото си или не сте сигурни от кои аминокиселини се нуждае организмът ви, вашият продукт е Amino Fusion.