Home » Енциклопедия » Amino Fusion

Аминокиселинната матрица Amino Fusion на Peak е най-иновативният продукт на пазара за добавки.
1. Търговска стойност (от спортна гледна точка)
Имайки предвид факта, че Peak вече предлага свободни L-аминокиселини под формата на капсули, както и BCAA (верижно-разклонените аминокиселини L-левцин, L-валин, L-изолевцин), EAA (незаменими аминокиселини) и Leusteron под формата на малати и етил-естер съединения по модерната Total Solution Technology (TST), много атлети биха си задали въпроса: „Каква е ползата от още един аминокиселинен продукт, какъвто е Amino Fusion?”
На този въпрос може лесно да се отговори:
Досега повечето сериозни атлети сами са приготвяли своя „анаболен коктейл” от суроватъчен или анаболен протеин, ЕАА, ВСАА, L-левцин, L-глутамин и т.н.
Недостатъкът е, че това се прави дори и от опитни атлети „по усет” и според мотото „по-добре повече, отколкото по-малко” или „това ще стигне”.
Аминокиселинната матрица Amino Fusion не е създадена „интуитивно”, а е специално пригодена към аминокиселинните нужди на атлета по време на тренировка в резултат на научни (лабораторни) измервания. Съвместно с химика по хранителни продукти д-р Фьосген (от лаборатория Arotop, акредитирана от ЕС) бяха отчетени усвояването на аминокиселини по време на тренировка и синтезата на мускулен протеин в клетките. По този начин се установи кои са тези аминокиселини и в каква степен те се усвояват/ използват при тренировка. Изследването разкри и лимитиращите аминокиселини, т.е. аминокиселини, които са в далеч недостатъчно количество при едно нормално суплементиране и така ограничават максималния растеж на мускулите. Едновременно с това се доказа, че някои аминокиселини въобще не се използват в количеството, което се доставя при обичайния прием на добавки.
Тези открития намират приложение във формулата Amino Fusion. Следователно ползата от продукта е в това, че атлетът получава аминокиселинна формула от специално създадената за Peak мигновено резорбираща и асимилираща се бета-глобулинна фракция на суроватъчен изолат (91-92% съдържание на протеин, дори 96-97% на суха маса) и свободни TST-аминокиселинни малати (произведени по най-модерната Total Solution – технология), която точно отговаря на нуждите на преобладаващото мнозинство от атлети по време на тренировка и гарантира оптимално съотношение между цена и ефективност и максимални резултати при мускулния строеж и възстановяването.
Amino Fusion не прави задължително излишни „старите” Peak продукти – BCAA, EAA, Leusteron, Anabolic Protein, Whey Protein и др. От спортната практика е известно, че теглото, структурата на тялото, интензивността на тренировката, хранителните навици и др. определят индивидуални различния в нуждите от аминокиселини (факт, който се доказва и от анализите, залегнали в създаването на Amino Fusion). Топ спортистите, които познават отлично тялото си, могат с помощта на „старите” ЕАА, ВСАА и Leusteron да си съставят с най-голяма точност необходимата за тях аминокиселинна формула, базирайки се върху Amino Fusion.
Докато преди време атлетът трябваше да прави „приблизителна оценка” на индивидуалните си нужди от аминокиселини чрез Anabolic Protein, Whey Protein, EAA, BCAA, Leusteron, днес той може с голяма точност да ги измери чрез Amino Fusion и много малки количества от Whey Protein, Anabolic Protein, BCAA, ЕАА и др.
Казано по друг начин: с Amino Fusion всеки атлет си осигурява най-малко 80% от оптималното количество аминокиселини, от което се нуждае в идеалния случай (при повечето атлети 90% и повече), а останалите 20% трябва да си набави опитно чрез посочените протеини и аминокиселини, докато по-рано без Amino Fusion не е имал ясни отправни точки, а само предположения. Активно трениращият, но не абсолютно върхов спортист, би трябвало да е напълно задоволен с Amino Fusion (заедно с Createston като следтренировъчна и Anabolic Protein като протеинова добавка през деня). С Amino Fusion става невъзможен субоптималният прием „по интуиция” на Whey Protein, BCAA, EAA и/ или Leusteron, които ограничават евентуалния растеж на мускулите (недостатъчно осигуряване с определени аминокиселини) или излизат твърде скъпо ако се следва мотото „по-добре повече, отколко по-малко” (пренасищане с аминокиселини, които нямат никакво значение за оптималния мускулен растеж). Последното беше основната причина да се проведат изследвания върху оптимална аминокиселинна матрица и формулата на Amino Fusion, като се има предвид, че в бъдеще цените на протеина и особено на свободните L-аминокиселини ще се повишават драматично и всяко предозиране ще се нрави все по-малко на атлетите.
2. Биохимична и технологична стойност
Заинтересуваните сигурно знаят, че аминокиселините, пептидите (съединения от няколко аминокиселини) и белтъците (протеини – съединения от пептиди и от аминокиселини) са градивен материал на клетките, вкл. мускулните клетки. По-малко известен е фактът, че незаменимите аминокиселини (ЕАА) и предимно незаменимата аминокиселина L-левцин изпълняват не само градивна, но и активираща функция по отношение на синтезата на протеин и растежа на мускулите.

Суплементирането с определени количества ЕАА на практика води до ускорено и стабилно повишаване на синтезата на мускулен протеин, а оттам и на изграждането на мускулна маса, като процесът продължава около 2-3 часа.
В каква степен ще се прояви тази градивна функция зависи главно от количеството на отделните приети ЕАА (отчасти и от други хранителни вещества и от физическото натоварване).
От една страна трябва да се достигне критично количество от всяка ЕАА (особено L-левцин), а от друга – да се осигурят достатъчни количества от всяка незаменима аминокиселина (ЕАА) като градивен материал в периода на повишена синтеза на мускулен протеин, т.е. за около 2-3 часа.
Amino Fusion е единствен по рода си суплемент, който доставя критичното количество от всяка ЕАА, необходима за започване на синтезата на мускулен протеин, и същевременно съдържа достатъчно аминокиселини и пептиди, с които да осигури градивен материал за мускулните клетки в продължение на най-малко 2 часа дори и при тежкоатлети (почти 3 часа при 80-килограмови атлети).
Колко стабилна ще е натрупаната мускулна маса, т.е. дали ще се задържи напълно за по-дълго време или само отчасти, или изобщо няма да се задържи, на първо място зависи от физическото натоварване (тренировката). Поради естествената хомеостаза, т.е. свойството на човешкия организъм да регулира вътрешната си среда, трябва чрез подходяща тренировка да подскажете на тялото си да не разгражда натрупаната (с помощта на ЕАА) мускулна маса, защото в противен случай няма да можете да се справяте с редовните тренировъчни натоварвания.
Молим внимателния читател да прочете няколко пъти отново предходните три абзаца и да се опита да вникне в съдържанието им. Много спортисти не са съвсем наясно с тези основополагащи факти и разчитат на правила от типа „колкото повече, толкова по-добре” и „колкото по-трудно, толкова по-добре” и малко или повече тренират, хранят се и приемат добавки слепешком.
Като се има предвид днешната конкуренция, ако искате да спечелите немско или световно първенство, трябва да си разясните много добре описаните взаимовръзки, за да извлечете оптимална полза от тренировка, хранене и добавки (преди всичко ако желаете победа без допинг). За въпроси по тази определяща спортния успех тема, можете да се обърнете към някои от нашите свободно практикуващи сътрудници (много от които са топ спортисти, пряко запознати с най-новите ни научни открития) от различни държави в нашия форум на http://www.peak.bg/forum/.

Споменатото по-горе „активиране” на синтезата на мускулен протеин се постига най-лесно чрез силно завишаване приема на EAA в количество и съотношение, осигурявани от Amino Fusion (с някои редки индивидуални отклонения, които могат да се компенсират със свободни аминокиселини). Amino Fusion поддържа изграждането на мускулите активно в продължение на около 3 часа, като на третия час то отслабва, а след три часа се връща отново в изходно положение.
В идеалния случай можете да повтаряте целия процес три до четири пъти на ден, активирайки мускулния растеж с нови дози Amino Fusion. Методът беше препоръчан и в наръчника за добавки на Peak. Днес обаче трябва да уточним, че това не важи за професионалните спортисти. Причината е ролята на хомеостазата. Дори и най-професионалният спортист не може да тренира толкова, колкото е необходимо, за да стабилизира мускулното изграждане, постигнато с 8 дози Amino Fusion дневно, и да го защити от действието на хомеостазата, която разгражда излишните „на пръв поглед” натрупани мускули. Днес приемаме под резерва, че в най-добрия случай 4 стимулации с Amino Fusion на ден са достатъчни, за да се противопоставят на хомеостазата, като това е възможно само при идеален план на тренировка (първото нещо, което трябва да решите).
Някои от по-внимателните читатели ще си зададат въпроса дали не е възможно да се удължи предизвиканата с Amino Fusion синтеза на мускулен протеин за повече от споменатите 3 часа чрез приемане на допълнителни аминокиселини (евентуално под формата на Amino Fusion или ЕАА) през това време, които да служат като градивен материал. За съжаление, това хрумване е прекалено хубаво, за да е истина. От една страна би възникнал „проблем” с хомеостазата, но дотам дори не би се стигнало, тъй като удължаването на синтезата на мускулен протеин за повече от 3 часа е възможно само в минимални граници, независимо от количеството аминокиселини, добавени допълнително. Затова приемът не трябва да се увеличава, най-вече за да не се надвиши мярката, която може да се достигне с обикновено зареждане с протеин от храната (месо, сирене, мляко, месо и т.н.).
Повишаването на ЕАА в междуклетъчното вещество стартира синтезата на мускулен протеин и дори непрекъснато да консумирате допълнителни ЕАА и други аминокиселини или да си ги инжектирате венозно, процесът след около 2 часа отслабва, а след около 3 се връща на изходно равнище.
Следователно максималното увеличаване на мускулната маса е възможно чрез зачестено силно повишаване на ЕАА в междуклетъчното вещество на мускулите (а не чрез масивен, продължителен прием). Това означава единствено, че ЕАА (приети чрез Amino Fusion, EAA или протеин) първо задължително трябва да изчезнат оттам (т.е. отчасти да се вградят като клетъчна маса в мускулите), преди да може отново да се повиши количеството им в междуклетъчното вещество.
Както посочихме по-горе, максимално увеличаване на мускулна маса може да се постигне чрез приемане на 8 дози Amino Fusion на ден на всеки 3 часа, при което хомеостазата не позволява да се стабилизира силния растеж на мускулните клетки.
Важно в тази връзка обаче е масивното увеличаване на ЕАА в междуклетъчното вещество (за което е необходимо голямо количество L-левцин) и разумният допълнителен прием на ЕАА като градивен материал за мускулните клетки, както и дозареждането с някои полунезаменими аминокиселини (както показаха наши изследвания на аминокиселинния баланс в кръвта).

„Остарелите” ЕАА, BCAA и суроватъчен и анаболен протеин, при условие че са добавени в достатъчно големи количества, успяваха да покачат количеството ЕАА в междуклетъчното вещество до такава степен, че да започне синтезата на мускулен протеин.

Когато обаче искате да достигнете максимални нива на протеинова синтеза с минимални количества аминокиселини (т.е. без големи разходи), трябва да се възползвате от много добре разтворимите във вода ЕАА по модерната TST-технология и специалната, биологически изключително активна фракция на суроватъчен изолат. При сравнително малко разтворимите нормални L-аминокиселини (L-левцин, L-изолевцин и др.) най-често липсва достатъчно свободна течност в стомашно-чревния тракт, която да разтвори достатъчно голямо количество от тях (аминокиселините не се разтварят добре в стомашната каша, затова е нужна прясна вода) и така да се постигне максимално бързо и масивно увеличаване в междуклетъчното вещество. Както вече споменахме, нормалните аминокиселини и бързите протеини имат добър ефект, но за да бъде той още по-добър и дори максимален при минимални количества и разходи, се препоръчват модерните ултрабързи и добре разтворими аминокиселинни и пептидни съединения.
В хода на описанието на Amino Fusion трябва да се разсеят слуховете за суроватъчния и други протеин хидролизати.
В случай, че не се касае за свръхскъпите т.нар. биоактивни пептиди, които поради цената си, но и поради факта, че не са предназначени за такива цели, не се използват в спорта, протеин хидролизатите са напълно безинтересни днес във времето на суроватъчния и соевия протеин изолат.
Несмилаемите ставни хрущяли (желатина), рибните кости и други белтъци, които не могат да се обработят от човешкия организъм, е необходимо първо да се хидролизират до пептиди, за да се превърнат в удобна за използване, лесно смилаема форма. При биологически много активния суроватъчен или соев протеин хидролизата до пептиди по-скоро е контрапродуктивна. При нормалния суроватъчен протеин концентрат и още повече при нормалния суроватъчен протеин изолат, както и при соевия изолат, аминокиселините на чистия протеин попадат по-бързо в кръвта, отколкото ако протеинът първо се хидролизира и след това се консумира. Редица изследвания доказват еднозначно това твърдение.
Колкото и биологично активни да са суроватъчния протеин и суроватъчния и соев протеин изолати, те не могат да се мерят с модерните супер разтворими ТST-аминокиселини.
От по-висока доза … малко се нуждаят … а който се нуждае, трябва да си поиграе … затова даваме минималните количества …
3. Обобщение и препоръки:

Ако много добре познавате тялото си и знаете точно от какви аминокиселини се нуждаете, изберете EAA-TST, ВСАА-TST и Leusteron и съставете своя индивидуална аминокиселинна матрица.

Ако не познавате достатъчно добре тялото си или не сте сигурни от кои аминокиселини се нуждае организмът ви, вашият продукт е Amino Fusion.