Home » Енциклопедия » Createston – истинска алтернатива на стероидите за състезаващия се спортист

Всеки културист се стреми да постигне максималната мускулна маса при възможно по-малко съдържание на мазнини в тялото.

Както опитът показва, почти всички топ-спортисти тренират приблизително по един и същ начин, хранят се в почти всички случаи еднакво нездравословно (бодибилдинг-трениращите са може би единствените, които действително следят за правилното си хранене) и посягат след това (което се потвърждава и от постоянно възникващите допинг скандали) към така наречените анаболни стероиди, т.е. към стероиди на хормонална основа, с цел да повишат максимално своята производителност.

Подобни химично-фармацевтични анаболни средства са не само непозволен допинг, но и са изключително вредни, особено когато се приемат без контрол от младите спортисти. В интерес на истината, за повечето топ-спортисти здравето е повече или по-малко без значение (sorry, но това обикновено е така) и само страхът да не бъдат “хванати” при допинг тестовете донякъде ги възпира да приемат от тези медикаменти.

През последните години се разработват все по-добри, естествени, безопасни и преди всичко позволени стероидни алтернативи на основата на хранителни вещества, чрез които все повече американски и западноевропейски спортисти преминават безпроблемно допинг тестовете и постигат абсолютни върхови резултати.

Накратко може да се каже, че разликата между успешния и по-малко успешния спортист се дължи все по-малко на тренировка, отколкото на изграждащите субстрати, които се приемат и че днес е възможно, дори без употреба на допинг, а с подходящи хранителни вещества да се постигнат върхови резултати на световно ниво.

В следващите страници ще ви представим Createston – една високоефикасна и естествена алтернатива на стероидите на хранителна основа и ще обясним сложните хранително-физиологични взаимовръзки на този продукт.

Най-напред е необходимо да се отбележи от какво се нуждае един спортист, за да постигне максимално увеличаване на мускулната маса и сила. По-точно това са:

Основни хранителни вещества:
Протеини, съответно аминокиселини (основен градивен материал за всички телесни и мускулни клетки, и за хормоните).
Въглехидрати (енергийни доставчици за всяка дейност и за всички изграждащи процеси в тялото).
Мастни киселини (също енергийни доставчици, но преди всичко нужни за изграждането на хормони).
Витамини, минерали и микроелементи (регулаторни вещества, които подпомагат изграждащите процеси в тялото).
Основните хранителни вещества трябва да се приемат в правилни количества, в правилен момент от време и в правилно съотношение едно към друго. Никак не помага да се тъпчем с протеин, а да взимаме прекалено малко въглехидрати, мастни киселини, витамини, минерали и микроелементи, защото така протеинът не би могъл да се преобразува успешно в мускулна, съответно клетъчна маса.

До колко важно е съотношението на хранителните вещества проличава най-ясно от факта, че с приемането на различни белтъци (млечен, яйчен, соев и др.) се осигурява комбинация от аминокиселини, която е значително по-ефикасна за изграждане на мускулите, респ. на клетките, отколкото е честата употреба на един-единствен белтък, което в науката се нарича „биологична съвместимост на различни хранителни протеини”. Т.нар. „синергия на хранителните вещества” гарантира оптималното хранене, което в литературата се описва като „здравословно балансирано смесено хранене”.

Катализатори (ускорители на обмяната на веществата):
АТФ–прекурсори (субстрати, които оптимизират използването на енергия в клетката и заедно с това всички производителни и изграждащи процеси в тялото).

Модулатори на инсулин (различни субстрати, които чрез инсулин оптимизират постъпването на изграждащи вещества в клетките).
Модулатори на половите хормони (субстрати, които оптимизират синтезата на тестостерона).
Модулатори на хормона на растежа (субстрати, които оптимизират производството на хормона на растежа).
Кортизол модулатори (субстрати, които свеждат до минимум катаболните (разграждащи) ефекти на кортизола.
Модулатори на асимилацията на азот (субстрати, които оптимизират изграждането на телесен протеин от хранителни протеини).
Модулатори на понижаването на азот (субстрати, които ограничават разграждането на телесен протеин).
Василадори (субстрати, които оптимизират оросяването на кръвоносните съдове и транспорта на градивен материал до тях).
Клетъчни волуминизатори (субстрати, които оптимизират обема и обмяната на веществата на мускулните клетки).

Както при хранителните вещества и при катализаторите е важно те да се приемат в правилния момент и в правилното съотношение помежду си. Освен това, те трябва да се комбинират синергично с основните хранителни вещества и да се приемат заедно с тях, тъй като до голяма степен действието им се дължи именно на по-пълното оползотворяване на хранителните вещества по отношение изграждането на клетки и мускули.

Следователно, няма голяма полза да се приемат АТФ-прекурсори, като например креатин, и да не се извършва модулация на инсулин, чрез която се доставя креатин в мускулните клетки. Също толкова безполезно е да ускорявате изграждащите процеси в тялото си (без значение с кой от споменатите катализатори на обмяната на веществата) и да приемате примерно прекалено малко протеин, съответно аминокиселини, доставяйки по този начин недостатъчно градивен материал за мускулите и клетките в организма.

Синергичната комбинация от хранителни субстрати и катализатори като алтернатива на стероидите
Само когато всички изброени елементи са в синергично единство ще можете с помощта на естествени, легални и напълно безвредни субстанции да се снабдявате с необходимите градивни субстрати и да постигате такова натрупване на мускули и сила, което съответства или дори превъзхожда ефекта от стероидите.

Трябва да сме наясно, че това твърдение важи за споменатия още в началото средностатистически спортист, който се храни нормално и се опитва да подобри постиженията си с помощта на анаболни средства. Разбира се, спортистът, който се подлага на описаното високо анаболно хранене или приема допълнително специални хранителни субстрати и освен това прибягва към забранени допинг вещества, ще постигне по-добри резултати от средностатистическия спортист. Казано с други думи, естествените стероидни алтернативи водят до “човешки” върхови постижения, но не създават “чудовища” – това е задача на фармацията, която може би скоро ще започне да прилага генни манипулации.

Не може да се разчита напълно на вече няколко пъти споменатия синергизъм, т.е. съвместното действие на изброените вещества, понеже ако липсва дори само един фактор или не взаимодейства оптимално с останалите в правилния за организма момент, успехът никога няма да е оптимален.

Например креатинът като цяло се смята за изграждащ суплемент и въпреки това изчерпва действието си след три до четири седмици, ако тази, в действителност изключителна съставка, не се комбинира правилно с други хранителни вещества. Така постепенният напредък повече или по-малко се забавя, т.е. производителността е в застой.

Ако обаче креатинът се прилага в синергични комбинации с други хранителни вещества, неговото краткосрочно действие ще се засили от два до три пъти и след така наречения “зареждащ период” ще настъпи бавно, но за сметка на това постоянно покачване на производителността в продължение на месеци и години.

Всичко с мярка и цел, и най-вече информираност…
Спортистът, най-вече младият спортист, е склонен да се пресища с отделни градивни субстрати, за да повиши мускулната си маса. Познати са случаи, при които атлети приемат 500 до 800 г протеин и/или 20 г креатин дневно. Клинични измервания показват, че в тези случаи от организма се изхвърлят дневно около 600 г протеин и 17 г креатин, т.е. били са приети, без да има някаква полза от тях.
Подобно пресищане е не само ненужно, но и опасно за здравето (бъбреците и черния дроб се претоварват) и дори пречи на изграждащия процес, тъй като активността на обмяната на веществата необходима за отделителните процеси се губи за сметка на обмяната на градивните вещества.

Въпреки че това е малко известно, идеалният начин за натрупване на мускули всъщност е приемането на ОПТИМАЛНИ количества градивни субстрати в правилна комбинация, а не “пресищане с отделни хранителни вещества”, освен ако не целите да запазите като желана телесна маса количеството мазнини и вода, получени от приемането на прекомерно количество въглехидрати.

Синергията на хранителните вещества увеличава асимилацията на градивни субстрати
Известно количество от всички приети хранителни вещества и градивни субстрати се преобразува (асимилира) в телесна тъкан в зависимост от стимулирания чрез тренировката растеж и индивидуалните особености на обмяната на веществата.
Оттук следва, че количеството субстрати, което се преобразува примерно в мускулна маса, може да се повиши не само с тренировка, но и с осигуряване на оптимална среда за цялостната обмяна на веществата. Обменните процеси в тялото се подпомагат най-вече от гореописаните катализатори.

Практиката показва, че например един нормално трениращ и хранещ се спортист може да постигне оптимални резултати с около 2 г протеин дневно на кг тегло. Чрез удачно използване на всички катализатори на обмяната на веществата, оптималното количество протеин ще се повиши значително до 3 – 3,5 г дневно на кг тегло (при допълнителното приемане на фармакологични хормони може да се достигнат дори 5 г дневно на кг тегло).

Примерът ясно показва ефекта на синергизма. Докато в нормалния случай тялото усвоява около 2 г протеин дневно, нивото на асимилация се повишава значително при прилагане на катализатори и трябва да се покрие със съответно увеличаване на протеиновия прием.

Казано по друг начин:
Без катализатори няма никакъв смисъл да се зареждате с 3 до 3,5 г протеин на кг тегло. Напротив, по-полезни за спортиста са около 2 г протеин, защото тогава активността на обмяната на веществата необходима за изграждащия процес няма да намалее заради отделителните процеси. С катализатори, спортистът се нуждае основно от 3 до 3,5 г протеин дневно на кг тегло. Ако се приемат по-малки количества няма да може да се осигури градивния материал необходим за обмяната на веществата.

Същият принцип важи не само за протеина, но и за всички основни хранителни вещества, изброени по-горе, приемането на които трябва да се извършва в нужните за активирането на обмяната на веществата количества. Ясно е, че приемането на повече от 5 г протеин дневно на кг тегло би имало контрапродуктивен ефект върху изграждането на мускули, понеже дори при наличие на катализатори една голяма част от протеина се изхвърля от организма. Освен това, нуждите на организма от въглехидрати, мазнини, витамини и минерали трябва да са хармонизирани, за да не се стигне до затлъстяване (примерно от прекомерни количества въглехидрати и мазнини, дори ако обмяната на веществата е била стимулирана).

Разработването на Createston като синергична градивно-субстратна матрица със стероидно-подобен изграждащ ефект
Една такава комплексна градивно-субстратна матрица като Createston не би могла днес да се състави от компетентния по отношение на храненето спортист. Ще са нужни усилия, за да се разберат напълно хранително-физиологичните взаимовръзки, тъй като практически на всеки 5-6 месеца се откриват все по-добре действащи градивни субстрати и се включват в нашия продукт Createston.

Кой е чувал примерно за MHCP (вид инсулогенен екстракт от канела)? Кой е чувал за sulforaphane/indole-3-carbinol (антиароматазен екстракт от броколи), D-пинитол (инсулогенен екстракт от пиния, стимулиращ усвояването на азот и креатин) или градивните субстрати и катализатори като бета екдистерон, включени в Createston, и тяхното синергично взаимодействие?

Знаете ли примерно, че един комплекс от суроватъчен и соев протеин поради своето по-голямо съдържание на аргинин и функционално действие върху анаболните и разграждащи мазнините хормони Т3/Т4 е по-подходящ за изграждане на мускули и клетки, отколкото чистия суроватъчен протеин? И знаете ли, че протеини като казеина и яйчния протеин могат да забавят усвояването на другите хранителни вещества в състава на Createston и т.н., и т.н.

За сравнение, ето списък със съставките в Createston:

В интернет може да се открие достатъчно информация за всяко от помощните вещества, но те далеч не са ключът към оптималното действие на Createston.

Тайната на неговото действие е в синергичнoто взаимодействие на отделните субстрати, които се съдържат в оптимални количества и действат в точния момент. Действието на отделните вещества в една обща формула води до реален оптимален ефект.
Например тестостерон модулаторите на стероидно-сапонинна основа си взимодействат с инсулогенните модулатори (повишеното съдържание на инсулин води до повишено съдържание на тестостерон) и с аминокиселините от протеина, които карат съединението глобулин от половия хормон да образува по-малко тестостерон и да се активира в клетките като свободен хормон.

Обърнахме особено внимание на факта, че оптималното натрупване на маса може да протича при същевременно разграждане на телесна мазнина. По-рано трябваше да се приемат най-малко 96 г декстроза или малтодекстрин, за да се снабдят мускулните клетки с аминокиселини и креатин и така да се постигне максимално натрупване на мускули. Тези големи количества въглехидрати неизменно водеха до натрупване на мазнини и увеличаваха резистентността на мускулните клетки към инсулин, поради което с времето инсулогенното действие намаляваше, а с него и постъпването на градивни субстрати в клетките. В Createston се съдържат едва 25 г специални въглехидрати, за да се постигне пълен отговор на инсулина, респективно изграждащ ефект. Инсулиновата резистентност на мускулните клетки не се увеличава, а напротив – чрез подходящи растителни екстракти дори се снижава и по този начин с течение на времето постъпването на градивни субстрати в клетките все повече се подобрява.

Ще ни трябва цяла книга, за да изброим всички хранително-физиологични свойства на Createston. За да научите повече подробности, моля, погледнете в немската част на дискусионния форум на www.peak.ag.

Какво да очаквате от Createston и на какво трябва да обърнете внимание?
Ако за първи път използвате Createston, ще натрупате с нормална обмяна на веществата между 3 и 6 кг мускулна маса през първите 4 седмици и ще загубите около 1-2 кг телесна мазнина. Силовите ви постижения ще се покачат през това време с около 30 %.
След първия месец в никакъв случай не трябва да спирате приема на Createston, а да го взимате редовно и продължително. Разбира се, ръстът на постиженията ви няма да е толкова голям, колкото през първия месец, но ще натрупвате годишно около 5 кг стабилна мускулна маса (понякога през първата година се натрупват 12-15 кг).

В тази връзка непременно обърнете внимание, че доставяните с Createston 3 г креатин дневно са оптимални, понеже организмът ви обменя дневно точно толкова количество креатин. По-високата концентрация на креатин би довела до натрупването на маса след 2-3 седмици вместо след един месец, но нарастването на масата няма да протича така продължително, както с трите грама креатин, включени в Createston. Не бива да забравяте, че прекалено големите количества креатин натоварват черния дроб и водят до пренасочване на енергийния излишък в тялото към отделителните вместо към градивните процеси.

Createston може да се приема продължително и без прекъсване и да допринесе за стабилно натрупване на сила и мускули.
Ако сте т.нар. хардгейнър, т.е. спортист, който е със слаба фигура и бавно трупа мускулна маса, трябва 30 мин след като сте приели Createston да изпивате още около 50 г декстроза/малтодекстрин (например Glucofast) в комбинация с около 25 г суроватъчен протеин и да се хранете много добре.

Като хардгейнър се сблъсквате с проблема, че организмът ви изразходва прекалено много енергия и използва съдържащите се в продукта субстрати не толкова като градивен материал за мускулатурата, колкото като заместително гориво за покриване на енергийните нужди. Този проблем можете да решите с добро хранене и със споменатата по-горе енергийна хранителна напитка. Това прави Createston подходящ суплемент за изграждане на мускули и за хардгейнъри.

Ако сте т.нар. софтгейнър, т.е. склонни към натрупване на телесни мазнини, само в някои редки случаи е възможно Createston да ви зареди с прекалено много въглехидрати и да предизвика натрупване на известно количество мазнини.
Като софтгейнър трябва да се опитате да извадите от редовното си хранене 50-те грама въглехидрати, получавани с Createston. Въглехидратите в Createston са особено важни за това той да развие пълното си изграждащо и възстановяващо действие непосредствено след тренировка.

Накрая нека споменем, че Createston не е вкусен млечен шейк за фитнес цели, а е суплемент със силен изграждащ ефект и отчасти медицински вкус. Необходимите за максимално действие субстрати (главно растителни екстракти) имат силен специфичен вкус, който се опитваме да притъпим технологично, но не можем да премахнем напълно.
Ако имате въпроси, посетете форума в немската версия на сайта www.peak.ag, където ще получите компетентни отговори.