Home » Новини » Power пептиди превземат състезателните спортове 02

Имуномодулаторни функции

Тъй като ендогенните (телесни) протеини на имунната система могат да се получат от хранителни протеини, всички протеини, респ. техните пептиди и аминокиселини, са от значение за нейното поддържане. В САЩ, където през последните години се обръща особено внимание на суроватъчните протеин изолати се установи, че тези над 90-процентови протеини са значително имуноактивни, в случай, че имат високо ниво на денатурация. Междувременно много други изследвания показват, че почти всички протеини, хидролизирани (и с това преднамерено денатурирани) до късо-верижни пептиди, са имуноактивни. Като особено активни по отношение на имунната система се утвърдиха обаче хидролизатите от суроватъчен и пшеничен протеин, разполагащи с високо съдържание на глутамин (който подобрява цялостната имунна защита на тялото) и/или цистеин (който ускорява синтезата на СОД).

Ментални функции

Общоизвестен факт е, че декстрозата и/или кофеинът повишават концентрацията, но ефектът е краткотраен поради отделяне на инсулин и последващо спадане на кръвната захар. Аминокиселините тирозин, фенилаланин и, както отскоро се установи, сместа от верижно-разклонени аминокиселини (ВСАА) с голямо количество L-левцин, увеличават умствената производителност, като това се усеща по-приятно и по-продължително. Стимулиращият ефект е наистина значителен и намира приложение предимно в САЩ сред работещи в областта на икономиката, армията, студенти, състезаващи се спортисти и хора, чийто успех зависи много от техните умствени и психо-физически способности. Суплементирането с микс от аминокиселини се препоръчва най-вече в бойните спортове (особено бокс), тениса, футбола и всички свързани с технически умения спортове, но също и в спортовете за издръжливост. От друга страна, за постигане на умствен баланс, справяне със стреса и спокоен сън обикновено се взимат триптофан и GABA. Особено добър ефект има комбинацията от свободната аминокиселина L-триптофан с биоактивния суроватъчен протеин хидролизат-пептид NA6, който съдържа късо-верижни триптофан-пептиди.

Примерни изследвания:

1.
В едно изследване в клиниката Higashi-Hankyu Bldg в Осака, Япония, тестваните лица приемали нормална храна, всички хранителни продукти били позволени и обичайните житейски навици не били променяни. Групите, приемащи пептиди, получавали 600 или като алтернатива 1200 мг късо-верижен глобулин-пептид дневно, разпределен в дози от 300, съответно 600 мг към двете основни хранения за деня. Плацебо-групата получавала капсули с псевдоефект, които изглеждали по същия начин. След три месеца пептидните групи загубили средно 7%, респ. 10% от телесните си мазнини, докато плацебо-групите запазили същите мазнини.

Любопитно е, че в това изследване мъжете свалили само 0,7% от теглото си, докато жените – 0,5%. Очевидно тези пептиди подобряват съотношението мускули-мазнини, като разграждат телесните мазнини и натрупват свободна от мазнини мускулна маса (това беше установено и в различни опити с животни). Остава да отбележим само, че никой от участниците в изследването не се е занимавал с интензивна спортна дейност и според първоначални практически резултати при бодибилдери положителният ефект спрямо съотношението мускули-мазнини е по-силно изразен.

2.
Способността на късо-верижните пептиди да намаляват стойностите на триглециридите се доказа в изследване на Kagawa и др., проведено в Медицинския университет Ehime, Япония. Установи се, че дори при богато на мазнини хранене пептидите понижават стойностите на мазнините в кръвта с 40%.

3.
В опит с животни беше изследвана биологичната активност на различни пептиди по отношение на изграждането на свободна от мазнини мускулна маса, респ. изгарянето на телесни мазнини. При нормално (богато на мазнини) хранене бяха получени следните резултати:
Вид пептид     Телесно тегло в г     Мастна тъкан в г     Чиста мускулна маса в г
Без пептид     36,5 (29,0)     2,0 (1,8)     34,5 (27,2)
Кръвен протеин     36,9 (29,2)     1,6 (1,4)     35,3 (27,8)
Рибен протеин     34,8 (29,3)     1,3 (1,3)     33,5 (27,0)
Соев протеин     36,9 (29,3)     1,8 (1,4)     35,1 (27,9)

Стойностите в скобите показват резултатите при животните от женски пол. Очевидно късо-верижните пептиди подобряват усвояването на хранителен протеин (повишаване на чистата мускулна маса) и променят по различен начин съдържанието на мазнини в тялото.
Засега не са изяснени причините за отклоненията при хидролизата на рибния протеин.

4.
В патент 59076022 A на Terumo Corporation се доказа, че определени късо-верижни пептиди могат да увеличат нивото на усвояване на азот и при човека и да доведат до значително натрупване на мускулна маса чрез подобряване на азотния баланс.
Много други изследвания показват, че действието на късо-верижните пептиди не е видово специфично. При риби, както и при свине добавянето на пептиди към храната доведе до намаляване на мазнините в месото, увеличаване на мускулите и подобряване на вкуса на тези животни, използвани в производството на хранителни продукти.

Следва продължение…